Нинова: Партиите в НС без БСП узаконяват антисоциалния бюджет на кабинета на Радев

„Уважаеми български граждани, в чл. 1 на удължителния закон за бюджета служебният кабинет на Радев замразява доходите ви. Второ, слага срок на тази политика 3 месеца – т.е. до края на март. Но не си мислете, че това е така. Вашите доходи в тази криза могат да останат замразени много по-дълго време.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на закона за удължаване на държавния бюджет.

Тя обясни: „В един следващ параграф на закона се казва, че този срок от 3 месеца се прекъсва за времето, в което няма Народно събрание. Представете си, че изпаднем в хипотеза да не се състави кабинет. Президентът, както го е подкарал, може да връчи втория и третия мандат февруари или март – както си реши, защото вече отдавна е оттатък Конституцията. Представете си, че третият мандат не се реализира и отиваме на избори, кога ги виждате тези избори, сигурно средата на годината – май или юни. Този закон на служебния кабинет означава, че до юни можем да стоим със замразени доходи.“

„Обричате хората поне половин година, ако няма правителство, на глад и на обедняване“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП посочи и други притеснителни текстове от закона. По нейните думи, на кабинета се разрешава да изпълни инвестиционни разходи, одобрени от Народното събрание. „Става дума за едни самолети за няколко милиарда лева. Днес ще се разреши на служебния кабинет да продължава тези инвестиционни разходи да ги изпълнява, докато ви е замразил доходите за половин година“, подчерта Нинова. Тя обърна внимание и на друг момент – че ще се разреши на служебния кабинет да вземе заеми до 12 млрд. евро.

„Замразени доходи, незнайно докога, при растящи цени и инфлация, разходи за самолети и отворена врата за вземане на нови кредити. Това ще направи днес Народното събрание – ще узакони един антисоциален бюджет“, обобщи Корнелия Нинова.

„Това, което се случва днес тук, е най-малкото шокиращо. Не допускате предложенията на „БСП за България“ със следните аргументи – не можело в удължителен закон между първо и второ четене да се правят такива предложения, а в началото на тази година, при същата ситуация, беше възможно“, каза още тя.

Нинова припомни, че в началото на 2022 г. в аналогичен случай са приели промени в редица закони, касаещи доходите, и даде пример със Закона за социалните услуги, Закона за хората с увреждания, Закона за личната помощ, Закона за енергетиката – за компенсациите и увеличаване на заплатите на медицинските работници.

„Значи, в началото на 2022 г. е възможно между първо и второ четене да се правят предложения и те да бъдат приемани, а сега това не е възможно. Защо? Кога и коя от двете практики е нормална? Това първо. Второ, отхвърляте предложенията на „БСП за България“, но допускате и комисията е приела на второ четене, ако не същите, то подобни предложения на други парламентарни групи“, обърна внимание Нинова и посочи, че левицата е предложила вариант  за преизчисление на пенсиите, което е определено за недопустимо, а това на друга парламентарна група, предложила актуализация на пенсиите по различно швейцарско правило, не само е допуснато, но и подкрепено от комисия.

„И как така? Що за двойни стандарти? Има ли право в тази държава, има ли Конституция, има ли правилник за работа на Народното събрание? Предложения, щом са направени от „БСП за България“, не може, но ако са направени от други групи – може. Нека да чуе българският народ за какво става дума“, изтъкна лидерът на БСП.

„Да се знае кой е виновен за антисоциалния бюджет на първо място – президентът Радев и правителството му. И на второ място – ГЕРБ, ДБ, БВ и ДПС, които го приемат“, категорична бе Корнелия Нинова.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *