Около 8 лв. за килограм никулденски шаран

На цени между 7,50 и 8 лв. се предлага в големите търговски вериги килограм шаран тази година. Седмица преди Никулден търговците изкараха шараните, включително и по пазарите вече се предлага празничната риба. Екземплярите тежат от около килограм и половина до близо 10 кг, каквито живи риби предлага една от големите търговски вериги.

Дъговата пъстърва върви между 11 и 12 лв. за кг, лавракът – около 16,50 лв. Толстолобът се предлага на около 7 лв. за кг, като за повечето пресни риби търговците са обявили, че цените са на промоция. Намаленията варират от 20 до към 50%. Прясната ципура върви за около 14 лв. на килограм. В магазините в момента се предлага и атлантическа скумрия за около 7 лв. килограма, а пушената скумрия върви малко над 11 лв. Пушеният паламуд се продава за около 14 лв.

Има изобилие и от по-скъпите риби, които също на много места в момента търговците са обявили, че са с намалени цени. Котлетите от сьомга на промоция са за около 30 лв. Скаридите вървят между 19 и 28 лв., а филето от риба тон може да се намери за около 30 лв. на промоция.

Междувременно БАБХ обяви, че е започнала засилени проверки заради предстоящия празник. До 6 декември включително ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, съответствието с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще следят специално за продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.


Как да разберем прясна ли е рибата

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *