Отидете в Перущица, за да срещнете Салвадор Дали

Ако се чудите какво пътешествие да планирате до края на годината в рамките на страната – не се колебайте да посетите град Перущица. Там може да видите оригинални произведения на испанския каталунски художник сюрреалист Салвадор Дали.

Изложбата “Неочакваният Дали” бе открита в началото на декември в Картинна галерия – Даново училище и ще бъде на разположение на любителите на изкуството до 2 април 2023 г.

Изложбата е  част от проект на частна колекция Kesauri за организиране на изложби в малки градове в Европа, чийто замисъл е да се даде възможност на музеите и галериите, и съответно – преди всичко на жителите, да се запознаят с най-ярките и значими произведения, които определят цялостното развитие на модерното изкуство.

 

Изложбата “Неочакваният Дали” подчертава основните ключови аспекти от работата на великия художник на ХХ век. Тя включва литографии, сериграфии, фронтиспис на гоблени, медали, скулптури, барелефи и керамични плочки.

Какво представлява колекцията Кесаури?

Колекцията на семейство Кесаури се състои от произведения на известни художници, които определят развитието на модерното изкуство от Ренесанса до наши дни. Творби от нея редовно се излагат в държавните музеи и галерии на страните от Европейския съюз под формата на самостоятелни изложби. В периода от 2013 г. до началото на 2019 г. са организирани 66 изложби.

Колекцията е създадена чрез откупки от частни лица, участия на аукциони и чрез получаване, под формата на дарение, на оригинални произведения на изкуството в различни техники и жанрове, както уникални, така и добре реализирани в серии. Става дума за на литография, скулптура, релеф, медал, сериграфия върху благородни метали и коприна, дизайн, бижута. Колекцията включва също възпоменателни и лични вещи от известни артисти и личности от света на изкуството и културата.

Семейство Кесаури, които са родом от Грузия, живеят във Франция и притежават богата колекция от оригинални творби на известни художници.

Повече информация за изложбата и Историческия музей на Перущица може да откриете на официалния му сайт.

Работно време на музея: от понеделник до петък – от 08:30 до 17:00 часа, а в събота и неделя – от 09:00 до 17:00 часа.

Цени на билетите

Входен билет за:
Възрастни – 12 лв.
Ученици и пенсионери – 8 лв.
Група от 10 души ученици с придружител – 4 лв.
Деца до 6 години – безплатно

Входен билет с аудиогид за:
Възрастни – 14 лв.
Ученици и пенсионери – 10 лв.
Група от 10 души ученици с придружител – 6 лв.
Деца до 6 години – безплатно

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *