Патриарх Неофит: Нека да отворим сърцата си за страдащите

/КРОСС/ В тази нощ на очакване сме заедно с Божията майка, с праведния Йосиф и с витлеемските пастири, присъединяваме се към това вселенско ликуване и свеждаме глави пред повития в яслите младенец, и принасяме Богу нашата най-дълбока любов и благодарност в отговор на беззаветната любов, с която Бог пръв ни възлюби и проводи при нас Своя единороден Син – чрез когото да имаме живот вечен. Това казва в словото си за Бъдни вечер Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, прочетено на празничното вечерно богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от Мелнишия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

В словото си патриарх Неофит отбелязва, че в тази несравнима по святост и тишина нощ, часове преди да ни озари светлината на Христовото Рождество, най-силно чувстваме свързаността си като голямо християнско семейство, защото с идването на Божия син на земята бяхме утвърдени като чеда на нашия любящ небесен отец. Това свидетелства и евангелистът, че на всички, които са приели Божия син, и са повярвали в него, той даде възможност да станат чеда Божии.

В святата нощ, която ни събира заедно, в благодатната топлина на храмовете и в уюта на домовете ни, нека отворим сърцата си за страдащите, обезнадеждените, да покажем, че нашето християнство е живо и действено, че то е не само думи, но е и дела – чрез любов, състрадание и милосърдие, отправя призив Негово Светейшество.

Патриарх Неофит казва, че гладните и жадните, болните, угнетените, гонените и онеправданите, всички те са навсякъде около нас и се нуждаят от надежда и упование, от свидетелства за Божията милост и любов. Рождественските дни са благодатна възможност за нас, християните, чрез свидетелството на вярата и чрез делата си да припомним на всички, че Бог не е изоставил човечеството, че Божията любов към нас остава все така неизменна, както и преди две хилядолетия, когато в покрайнините на древния Витлеем Бог стана човек – заради нас и заради нашето спасение. Божият мир и неговата велика милост и любов да бъдат с всички нас, и светлината на Христовото Рождество да озари всички човешки сърца. Светли и благословени рождественски празници, отправя благослов в словото си българският патриарх Неофит, прочетено пред събралите се вярващи на вечерното богослужение за Бъдни вечер в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Празничното вечерно богослужение за Бъдни вечер се водеше от Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, с благословението на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Заедно с епископ Герасим в патриаршеската катедрала в празничната литургия участваха също епископи, дякони и архимандрити от Българската православна църква – Българска патриаршия, както и представители на поместни православни църкви у нас.

В средата на храма беше поставена празничната икона, украсена с цветя, на която бяха изобразени Светата дева Мария, праведният Йосиф и младенецът Иисус Христос.

Сред вярващите, дошли в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, бяха дъщерята на Симеон Сакскобургготски – Калина, нейният съпруг Китин Муньос и техният син. В храма бяха дошли и много вярващи, за да съпреживеят заедно празничната литургия за Бъдни вечер. Сред тях беше и Емил Велинов, който отговаря за църковния протокол в Българската православна църква -Българска патриаршия, а преди това беше директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Бъдни вечер един от най-светлите християнски празници, който се чества семейно от всички християни. Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син – Иисус Христос. Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци – родственици, които също се смятат за част от семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *