Писнало ви е от коледни филми? Време е за няколко фантастики

Празниците вървят с пълна пара, а с тях и лавината от коледни филми, които къде успешно, къде не се грижат за коледното ни настроение. Но всичко има гранци.

Търпението към всевъзможни коледни сценарии, независимо дали става дума за себеосъзнаване в тон с празничния дух, откриване на перфектната любов или нестандартни интерпретации на образа на Дядо Коледа, също.

А сещате ли се за по-добър начин да се откъсне човек от коледната реалност от една хубава фантастика?

Затова и Engadget публикува списък със свои предложения за фантастични филми и сериали, с които можете да разнообразите коледната тематика.

 

„Местен извънземен“ (Resident Alien)

Вече втори сезон сериалът, който може да бъде следен в каналите на FOX, проследява историята на лекар, който пристига в малък, заснежен град. Всъщност той е извънземен, дошъл на Земята, за да изтреби човечеството, само че е изгубил устройството, с което трябва да го направи.

Извънземното, изиграно от Алън Тудик, се преструва на човека Хари, докато се забърква в много комични ситуации, чрез които опознава човешката природа.

Две подсюжетни линии разширяват историята. Едната е свързана с неотдавнашното убийство на бившия градски лекар, а другата – с тайна правителствена организация, която издирва извънземното и неговия кораб.

И за да е пълна с образи сцената, на нея се появява 10-годишно момче, което се оказва единственият човек, който може да погледне през човешкото прикритие на Хари.

Малко напомня на „На гости на третата планета“, нали? Но пък това може да бъде единствено препоръка за сериала.

„Отделяне“ (Severance)

Сериалът е оценяван като едно от най-добрите предложения на Apple TV+. А това говори много, като се има предвид, че платформата представи хитови продукции като шпионския „Куци коне“ (Slow Horses) и мрачния трилър за сериен убиец, пътуващ във времето, „Блестящи момичета“ (Shining Girls).

Представяйки идеалите на съвременния професионален живот – минималистичен офис дизайн, строг баланс между работата и личния живот и т.н.. – и обръщайки ги срещу нас, „Отделяне“ разказва историята на служителите в Lumon. Макар да не сме сигурни с какво се занимават, знаем, че всички те са претърпели хирургическа процедура за разделяне на мозъка на две половини – една за личния живот и една за професионалния, което на практика създава двама различни човека.

Удоволствието се крие в това да разберем кои са тези хора (и какво изобщо означава това), както и да разберем какво всъщност се случва в Lumon.

В сериала участват Адам Скот, Патриша Аркет, Кристофър Уокън и Джон Туртуро.

„Периферни тела“ (The Peripheral)

Базиран на роман на Уилям Гибсън и продуциран от Westworld, сериалът „Периферни тела“ има сериозна основа, а играта на Клоуи Грейс Морец и пищната сценография превръщат новата продукция на Amazon Studios в наслада за очите и ушите. Но освен това тя задава въпроси.

Действието се развива както 10 години напред в бъдещето в Северна Каролина, така и 77 години напред в пост-апокалиптичен, залят от холограми Лондон, а в центъра на сериала е Флин – жена, която се опитва да изкара достатъчно пари, за да се грижи за болната си майка, като работи в местния магазин за 3D печат и помага на богаташи да повишават нивото си във VR игрите. Когато брат ѝ получава предложение да изпробва нов хедсет, Флин, която е по-добрият играч, се заема със задачата.

Оказва се, че това не е симулатор, а квантов тунел в бъдещето, в който тя управлява перфектно визуализирани роботи. Първият моделиран за брат ѝ, но следващият – специално за нея. Разбира се, всичко това е свързано с множество предизвикателства и проблеми.

Андор“ (Andor)

На първо място, трябва да знаете, че много експерти и потребители определят „Андор“ като най-добрия продукт във франчайза „Междузвездни войни“. Новият сериал на Disney+ проследява Касиан Андор, когото може би помните от Rogue One като относително периферен герой, част от група, която се погрижи плановете на „Звездата на смъртта“ да попаднат в ръцете на Бунтовническия алианс, за да може Люк да си свърши работата по най-добрия начин.

Сериалът се развива пет години преди събитията в Rogue One и заменя историята за грандиозността и значението на Силата с една човешка история. Става дума за човек, който сам извървява пътя си към бунта, вместо този бунт да е предопределен факт. Изправен пред една репресивна империя, Касиан помага в обир, който провокира сериозна реакция от страна на галактическите власти.

Не на последно място, сериалът дава детайлна представа за вселената, в която се развива действието в сагата „Междузвездни войни“.

„Плячка“ (Prey)

Класическият научнофантастичен екшън „Хищникът“ от 1987 г. изправя група тежко въоръжени войници срещу извънземно, което обича от време на време да се отбива на Земята, за да ловува хора. Арнолд Шварценегер във върховата си форма е последният оцелял и своеобразен победител. А как би се справила млада жена от племето команчи в началото на 1700 г. при подобен сблъсък? Оказва се, че доста добре, но подробности можете да научите във филма „Плячка“.

Определяно за най-доброто продължение на франчайза „Хищникът“, екранизацията на Hulu се развива в Големите равнини, където Нару, изиграна от Амбър Мидтънър, мечтае да се докаже като ловец и воин. Със своето вярно куче до себе си и томахавка в ръка, тя получава шанса да направи това, като се изправя срещу мечки и планински лъвове, френски ловци на кожи и за десерт – извънземен убиец.

Специално внимание е обърнато на историческата достоверност, доколкото това може да бъде възможно, като на снимачната площадка има съветници от коренното население, а в ролята на членовете на племето команчи влизат предимно местни актьори.

Всичко навсякъде наведнъж“ (Everything Everywhere All At Once)

Представете си миш-маш от мултивселена, кунг-фу екшън, семейна драма и абсурдна комедия и ще добиете представа какво да очаквате от този филм. Мишел Йео играе Евелин, китайско-американска имигрантка, която живее в Сими Вали със съпруга и дъщеря си. Пералнята, която управляват, е проверявана от инспектор на данъчната служба, изиграна от Джейми Лий Къртис.

Но преди Евелин да стигне до срещата си с данъчните, й казват, че е важен участник в междупространствена битка срещу хаотична сила, известна като Джобу Тупаки. Ивлин прелита през паралелни вселени, придобивайки умения и гледни точки, на базата на които в крайна сметка стига до това какво „означава“ съществуването.

Продукцията натрупа доста награди и номинации, както и добри отзиви от публиката.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *