Почина световноизвестна пума, живяла десетилетие до надписа на Холивуд

Световноизвестна пума, живееща съвсем близо до надписа Холивуд в Лос Анджелис, е била евтанизирана заради тежки травми, съобщиха Калифорнийските власти.

Планинският лъв, кръстен P-22, е открит в двор на къща в Лос Фелиз, след като бива блъснат от автомобил. Той бива спешно транспортиран в най-добрата ветеринарна клиника в щата, тази в зоопарка на Сан Диего, но за жалост травмите му се оказват несъвместими с живота.

„Изследванията показваха, че 12-годишната пума има тежки наранявания на глава и разкъсвания на вътрешните органи. На базата на това ветеринарния екип единодушно препоръча дивата котка да бъде евтанизирана“ съобщиха от зоологическата градина.

„P-22 имаше изключителен живот и завладя сърцата на хората в Лос Анджелис и извън него. Най-трудният, но изпълнен със състрадание, избор беше да сведем до минимум страданието му, като хуманно прекратим пътуването му“ заявиха от Калифорнийския отдел за риба и дива природа.

Историята на P-22 започва преди около 12 години, когато той прекосява една от най-натоварените магистрали в Калифорния, за стигне от Санта Моника до известния парк Грифит, където се установява.

През последното десетилетие той свиква със съжителството с хора и става любимец на жителите на Лос Анджелис. Това му носи голяма слава в града на ангелите, като многократно провокира местните да повдигнат темата за опазването на дивите пуми в щата Калифорния и се превръща в лице на множество такива кампании.

Преди няколко години Природонаучният музей на Лос Анджелис посвещава зала на историята на P-22, a плюшените играчки с лика на пумата, носеща радиопредавател на врата, стават хит.

Екологът Бет Прат, която през последните 10 години посвещава живота и научния си труд на P-22, сподели в социалните мрежи, че е била заедно с пумата в последните мигове на животното.

„Седнах близо до него, гледах го в очите няколко минути и му казах, че е добро момче. Казах му колко много го обичам“, написа Прат.

Жители на Лос Анджелис организираха поход в памет на пумата, а много от тях призоваха за изработването на статуя, която да увековечи животното.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *