Предлагат нови правила за продажбата на имоти

Национално сдружение брокери на имоти подготвя и финализира проектозакон, регулиращ бранша, съобщиха от организацията. Целта е  да се въведат правила за работа на пазара на имоти, да се гарантира отлична професионална подготовка на работещите брокери и да се регламентира създаването на Национален регистър на брокерите.

В проекта се предлага регистърът да се поддържа от държавен орган, а  санкционирането на недобросъвестните брокери да става от съдилищата на Република България, а не от частна структура (Камара). Подобна регулация може да се осъществява на национално ниво – както е в Дания, Белгия, Полша, Португалия, Норвегия, Словения, или на областно/общинско ниво – както е във Франция, посочват от националното сдружение.

Вписването на брокерите в регистъра да става от държавни служители (каквато е практиката в Търговския регистър), след като се установи, че кандидатите отговарят на законовите изисквания за образование и стаж, разписани в бъдещия закон, а не да зависят от субективната преценка на служители в частен орган (Камара).

Професионалните обучения на брокерите да се осъществяват по реда на Закона за професионалното обучение и образование в свободно избрано от всеки брокер учебно заведение, а не в един единствен Център за професионално обучение към формирование на лимитиран брой агенции за недвижими имоти.

„Национално сдружение брокери на имоти”, което обединява общо към 250 фирми, е категорично против създаването на частна Камара, регулираща бранша, каквито идеи се появяват периодично. Причината е, че по този начин контролът, санкционирането, издаването на разрешителни, необходимите обучения, ще бъдат в ръцете на няколко управители на агенции.

Тази идея е лобистка и обслужва интересите на шепа частни субекти. Тя ще монополизира пазара на недвижими имоти, резултат от което ще бъде унищожаване на малкия и средния бизнес в бранша, посочват от организацията.

И са категорични, че професионалистите и експертите в бранша на недвижимите имоти трябва да имат един общ стремеж – да се изработят и утвърдят законово ясни и точни правила за работа, при нарушаването на които думата да има съдът, а не други брокери. Търговията и управлението на недвижимите имоти веднъж завинаги да скъсат с определението „сив” и „рисков” сектор.

 

istock
istock

 

Заедно с държавните институции да се постигне съгласие за стройна регулация, за да се облекчат проблемите на хората, да се увеличат приходите в държавната хазна и да се снижи максимално риска за потребителите на услугата. В развитите държави трудът на брокерите на имоти е престижна и отговорна професия, която има ясни правила. Ясните правила дават спокойствие и сигурност на работещите в бранша и клиентите, дават гаранции за прозрачност и отговорност, допълват от Национално сдружение брокери на имоти.

Приемането на такъв закон е необходимо и спешно, защото недвижимите имоти са предизвикателство и проблем на всеки българин. Според актуалните данни на Националния статистически институт над 91 % от българите имат собствен имот. Към 31.12.2021 жилищата в България са над 4 милиона (4 001 873).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *