Предлагат 850 лв. минимална заплата, но да има удръжки

Не минималната заплата, а брутната минимална работна заплата да бъде 50 на сто от средната брутна заплата за страната, предлагат от ГЕРБ. Те са внесли промени в Кодекса на труда между първо и второ четен на законопроекта. Брутната заплата е тази, която получаваме преди облагане с данък и удръжки.

Припомняме, че на първо четене  депутатите приеха да се създаде механизъм така, че минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малко от 50% от средната брутна за предходните 12 месеца.Според ГЕРБ обаче в законопроекта е допуснато разминаване между вида на минималната работна заплата и средната брутна работна заплата, която се използва във въведената формула. „Минималната заплата, която се визира в законопроекта е нетна, докато разглежданата месечна заплата е брутна“, уточняват от ГЕРБ.

Друга промяна, която те предлагат, е определянето на новата брутна минимална заплата за следващата година да се определя до 1 септември на текущата година, а не както е записано в законопроекта – до 31 октомври.

Одобриха механизъм, увеличаващ минималната заплата

Като аргумент те посочват, че бюджетът за следващата година започва да се подготвя още от февруари и тече до края на октомври, когато Министерски съвет е длъжен да го внесе в Народното събрание. От друга страна предприятията планират своята дейност и разходи поне година напред и на тази база ценообразуват и оферират продукцията на клиентите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *