Проф. Николай Овчаров: Много наши политици не познават историята ни

/КРОСС/ Етнографският комплекс в Златоград издаде „Илюстрована история на Средновековна България“. Автори на книгата са проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов.

„Трудно е да се каже колко време отне, защото се правеше на етапи. Самото писане не беше толкова дълго, защото ние с проф. Павлов имаме кратки истории за България. Но основните автори, които са художници, са Николай Русев и Марина Варенцова. Те са завършили в Санкт Петербург. Те са специалисти по портретите и баталните сцени“, обясни проф. Николай Овчаров по Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че читателите ще могат да видят 36 картини от нашето Средновековие.

„Отдаваме внимание на цариците, защото първоначално са били пренебрегвани за сметка на царете, но последните години тази несправедливост беше премахната от проф. Пламен Павлов, който направи няколко книги за българските царици, с които ни разкри тази по-неизвестна страна. По тази книга човек може да придобие представа за българската средновековна история, но и да си я онагледи с картините, карти и снимки от последните открития“, допълни проф. Овчаров.

И разкри, че обмислят да направят нови символи, свързани с българската история.

„Книгата започва с въпроса – „Защо България е империя“. А една от идеите да се направи тази книга бяха проблемите със Северна Македония. Тя не е само за деца, подрастващи и чужденци, а и за български политици. Нека да я прочетат. Идва ми идея – да направим 240 бройки и да се дадат на депутатите в българския парламент, за да си я четат. През последната година видяхме как много български политици не познават историята ни и как с лека ръка искаха да прескочат някои проблеми“, коментира още проф. Николай Овчаров.

И е категоричен, че трябва да намерим път за изход от политическата криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *