Проф. Пламен Киров: България не може да предоговори затварянето на ТЕЦ

България не може да предоговори затварянето на ТЕЦ. Това мнение изрази в студиото на БНТ професорът по конституционно право Пламен Киров.

Той е скептичен, че това ще е възможно след ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, поети от правителството на Кирил Петков. Професорът добави още, че вицепремиера Атанас Пеканов трябва да стане герой на Република България, ако успее да предотврати затварянето на ТЕЦ през 2026 година. Според Киров енергийната ни система е златната кокошка на страната и не трябва да я убиваме.

Кои са виновните за затварянето на ТЕЦ?

Още в  началото на януари тази година, само дни след съставянето на кабинета Петков, министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климата Борислав Сандов поиска затваряне на въглищните централи. В поредица от медийни изяви той заяви, че „затварянето на въглищните централи в Маришкият басейн е закъсняло“.

До самия края на предсрочно прекратения мандат кабинета Петков Сандов работеше активно за ликвидация на всички топлоелектрически централи в България, не само в Маришкият басейн, но и Бобов дол, Русе, Варна и още редица други.

Нещо, което бе умишлено и целенасочено заложено в Плана за възстановяване и устойчивост.

С тези си действия Сандов очевидно прокарваше интересите на енергийното лоби, свързано със Зелената сделка и изграждането на възобновяеми енергийни източници.

Парите за мащабните проекти по Плана за възстановяване, като огромната и непозната за света батерия за съхранение на електроенергия, която щеше да се финансира с 1.5 млрд. евро, биха влезли в изключително малък кръг компании, които от години са лидери на пазара в  строителното и експлоатацията на възобновяеми източници. Именно този кръг наложи зеления НПО активист Сандов за министър на околната среда и водите. И той подобаващо се отблагодари.

В последните седмици, в следствие на разразилия се скандал около въглищните централи, всички политически партии отричат, че са настоявали за затварянето им. Името на Сандов липсва от всички дискусии, а самият той, който обикновено обича публичните изяви, сякаш се е скрил.

Коментар по темата липса и от еколози от „Зелено движение“, партията, на която Сандов бе съпредседател, и която е част от „Демократична България“.

Всеки трябва да понесе отговорности за думите, действията, които е сътворил, а обществото трябва да потърси отговорност от тези, заради които страната ще претърпи милиарди загуби и ще се застраши националната сигурност.

Сега на служебния вицепремиер Атанас Пеканов се пада нелеката задача да преговаря с Брюксел, за да предоговори части от Плана за възстановяване и устойчивост. Това е най-важното, което трябва да се случи в близко бъдеще.

В противен случай, както вече един път се случи със затварянето на 4те реактора на АЕЦ Козлодуй, за втори път ще убием енергетиката на страната. Но този път ще е окончателно.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *