Разшифровани са викингските графити от храма „Света София” в Истанбул

Малцина са екскурзоводите, които показват на посетителите в „Света София” в Истанбул един необикновен надпис, издълбан върху мраморния парапет на втория етаж на храма. Преди 10 века един викингски командир оставя следа в най-голямата християнска църква, надрасквайки върху камъка „Халфдан беше тук“.

В продължение на години Селчук Ерачун – изследовател, писател и професионален гид, изучава руните и открива, че до надписа има и изтъркано от времето изображение  на викингски кораб с глава на дракон на носа.

„По време на работата си в „Света София” установих, че надписът всъщност принадлежи на викингски пълководец. Открих изображение на кораб върху мрамора и щом го направих, лесно дешифрирах останалото. Оказа се, че надписът е с дължина 1 метър и негови автори вероятно са хора от скандинавски произход, дошли през Златния век на Константинопол между IX и XI век и оставили своя отпечатък”, разказва пред Daily Sabah ученият.

 

Източник: Pixabay

Както е известно от историята т.нар. Варяжки отряд е бил елитната охрана на константинополските василевси през IX-X век. Варягите се спускали от севера – от земите на днешна Швеция и Норвегия, за да воюват, плячкосват и търгуват. През турбулентните векове тези професионални убийци са най-вярната лична гвардия на византийските императори.

„По произход варягите са викинги. Интересното е, че те избират християнството за своя религия. В допълнение към надписа има нарисуван викингски кораб, който привлече вниманието ни. Детайлното ни проучване показа, че на него са нарисувани и щитове“, продължава разказа си ученият.

Освен руните, една от мистериите на Света София са талисманите, гравирани върху нейните колони, за да предпазят светилището от наводнения, земетресения и вражески нашествия. Значението на някои от тях все още не е разгадано.

Например, във вътрешността на Света София се виждат 16 мотива с делфини и изображение на бог Посейдон. Обяснението за тях е, че за строителството на величествения храм по заповед на Юстиниан са използвани рециклирани материали, донесени от всички краища на империята.

Легендите разказват, че средната церемониална порта към вътрешността на Света София – т.нар. Императорска порта, е издялана от останките на Ноевия ковчег от планината Арарат, която се смята за свещена.

Една колона на първия етаж от храма е считана за важна религиозна реликва и за християни, и мюсюлмани. Те вярват в чудодейната й сила, поставят пръста си в нея и си пожелават късмет. Една легенда разказва, че сълзите на Дева Мария, проляти след смъртта на Исус, пробили колоната, която по-късно е донесена и поставена в свещения храм. Друга – че в нея пророкът Хидр пъхнал пръста си и обърнал църквата по посока на Кааба в Свещената джамия в Мека.

Източник: Getty Images

Християни вярват, че в Света София са скрити части от кръста и гвоздеите от тялото на разпнатия Христос, донесени от Йерусалим. Според легендата храмът ще бъде мястото, където Исус Христос отново ще дойде отново на Земята.

„Всички тези легенди поддържат историческите сгради живи. Ако днес очите на хората по света са насочени към Света София, това определено се дължи на разказите за нейните потайности”, обобщава Селчук Ерачун.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *