Рив Булгари показва свои живописни и скулптурни произведения в музей-галерия „Анел“

Свои живописни и скулптурни произведения ще представи Рив Булгари в музей-галерия „Анел“. Творбите са създадени през последните шест месеца и са обединени под заглавието „Извън ежедневието“. Експозицията може да бъде разгледани от 15 декември, съобщават организаторите.

„Не бива да сме самодоволни, това е рецептата за качествен живот. Градските култури, които срещам, имат едни и същи недостатъци. Цели нации живеят със спомена за изкуство, което не съществува в момента. Искам да възпитавам усещане, което не съществува в нашата ежедневна реалност. Усещане за естетика. Усещане за живот извън бита. Извън това да се наядеш, наспиш, да имаш кола. Нещата над това, над материалното“, коментира авторът по повод изложбата.

Радослав Иванов (Рив Булгари) е роден през 1966 г. в София. Дипломира се в Националната художествена академия (НХА), специалност „Стенопис“, и в НАТФИЗ – специалност „Анимация“. Твори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, стенопис, документално кино, музикални продукции и студия.

До 15-годишна възраст израства в ателието на баща си, художника Иван Б. Иванов. Там той преминава през разнообразни техники, с които работи баща му – от живопис и гравюри на дърво, през литография и суха игла, до акватинта, скулптура, керамика, сухи и мокри фрески, стенописи, колажи. Рив създава множество портрети, натюрморти. Днес той пази около 300 картини от детството си.

В началото на 90-те дели времето си между Берлин и София. Става свидетел на падането на Берлинската стена и, впечатлен от това, рисува картината „Кръговратът на живота“. Следват поредица самостоятелни изложби, след което живee в Роверето, Италия. Негова картина става част от постоянната колекция на „Брера“ Академия в Милано.

От 1995 до 1997 г. Рив Булгари живее в Канада. През 1997 г. се премества в Манхатън, Ню Йорк. Запознава се с американските художници Марк Костаби и Джеф Кунс. За период от една година живее и работи с канадския художник Давид Никълсън. Участва в общи изложби и прекарва част от свободното си време в ателиетата на фотографката Ан Лейбовиц, японския фотограф Го Хотода и първата му жена Хироми Накано. През 2000 г. Рив Булгари получава постоянно американско гражданство след отзивите на Музея за модерно изкуство в Манхатън. Удостоен е с награда за принос в културата на американското изобразително изкуство.

От 2015 г. започва да се занимава активно със скулптура и още на следващата година открива самостоятелна изложба скулптури в Постоянното консулство на България в Манхатън, Ню Йорк. В периода 2018 – 2021 г. Рив Булгари пътува по света. Прави множество рисунки и маслени картини, които се характеризират с натрупването на маслени бои и обобщена стилизирана образност. Участва в множество общи изложби в Бруклин, Ню Йорк. Прави колаборативни картини с американски художници, които впоследствие са изложени в Музея за модерно изкуство в Бруклин, Ню Йорк. Продължава да работи в ателиетата си в България, Словения и Съединените щати.  / ГН

/РБ/