САЩ осигуряват гратисен период относно правилата за данъчни облекчения за електромобили

Финансовото министерство на САЩ ще отложи публикуването на насоките относно изискванията за електромобилните батерии за осигуряване на данъчни облекчения при покупка на електрическо превозно средство в размер на 7500 долара, които влизат в сила от 1 януари 2023 г., съобщава Ройтерс.

По този начин Вашингтон осигурява кратък гратисен период за онези електромобили, които иначе не биха могли да се класират за федералната помощ, тъй като новите регулации ще изискват определен процент от използваните в батериите суровини да са добити и обработени на територията на САЩ или в страна, с която имат споразумение за свободна търговия.

Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на стойност 430 млрд. долара налага ограничения при ползването на данъчни отстъпи въз основа на използваните суровини в батериите и сглобяването на превозните средства. Подписан от президента Джо Байдън през август, IRA цели да направи САЩ независими спрямо глобалната роля на Китай като основен доставчик на батерии и свързаните с тях суровини. Делът на азиатската страна на световния пазар на батерии достига 70%.

Някои изисквания за данъчните облекчения влизат в сила незабавно на 1 януари, включително новите тавани за доходите на купувачите и цените на дребно за превозните средства. Но Министерството на финансите сигнализира в понеделник, че някои купувачи на електромобили може да получат федерална помощ, въпреки че въпросните превозни средства не биха отговаряли на условията, когато бъдат приети изцяло.

Насоките на министерството, чието публикуване се отлага за март, уточняват изискванията за отпускане на половината сума (3750 долара) от цялата помощ, при положение че поне 40% от стойността на използваните в батериите суровини са били добити или обработени в САЩ или от техен търговски партньор.

За останалите 3750 долара изискването предвижда поне 50% от компонентите в батерията да са произведени или сглобени в Северна Америка. Тези проценти ще нарастват постепенно през следващите години, което допълнително ще затрудни производителите на онези електромобили, които не успяват да се класират първоначално за данъчни облекчения.

Редица държави призоваха Вашингтон да разшири някои елементи от IRA, така че да бъдат включени повече превозни средства, както и различни тълкувания на отделни точки.

Финансовото министерство заяви, че до 31 декември ще „пусне информация за очакваната посока“ на правилата. В съобщението се казва, че „жизненоважните изисквания за минерали и компоненти на батериите ще влязат в сила само след като Министерството на финансите издаде предложеното правило“.

Превозните средства на General Motors Co. и Tesla Inc. ще отговарят на условията за данъчни облекчения от 1 януари, осигурявайки си конкурентно предимство пред чуждестранните съперници.

Остава неясно дали Министерството на финансите ще отговори на други въпроси до 31 декември, включително на този дали ще позволи на производителите на автомобили да се възползват от федерални помощи за търговски чисти превозни средства, засягащи автомобилите на лизинг.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *