Служебният министър на енергетиката:Очаквам цената на природния газ да намалее след февруари

/КРОСС/ Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви, че очаква цената на природния газ да намалее след февруари. В интервю за Нова телевизия той посочи, че традиционно зимните месеци са най-тежки, с най-високи цени на газа.

Моите очаквания са през февруари цената да е горе-долу същата и след това да успеем да я смъкнем надолу, добави той. Когато потреблението настигне предлагането и дори започне да го изпреварва, цената се вдига. Винаги зимните месеци са били по-скъпи, обясни министърът.

Той добави, че цената в момента се вдига заради скъпия газ, нагнетен в газохранилището „Чирен“. Иначе в момента нашите договори са конкурентни и цената е добра и имаме добри оферти за следващата година. Отделно успяхме да осигурим терминали за газ, включително приключваме преговорите с Турция, което е голям пробив, каза Христов.

С осигурени канали и технически възможности за доставка ние имаме много по-силна позиция за производители и доставчиците на втечнен газ, така че да се сдобием с конкурентни цени. Вече говорим с тях за дългосрочни договори. Оттук нататък се очаква нещата да вървят към по-добре, добави министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *