София е сред най-нажежените пазари на жилища в света

София е на 15-о място сред 150 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, сочи индекс на консултантската компания Knight Frank.

Компанията уточнява, че данните за столицата са от второто тримесечие на тази година. Националният статистически институт (НСИ) ще публикува индекса си за цените на жилищата през третото тримесечие в края на декември. С ръста от 17,3% на цените на жилищата София попада в нажежената зона на индекса след Прага и преди Финикс, Хайфа и Бристол.

В класацията на консултантската компания по страни България е поставена на 13-о място сред 56 страни и територии с ръст на цените от 14,6%. Страната ни изпреварва Хърватия, Сингапур и Полша и е непосредствено след Литва.

Годишният ръст на цените на жилищата в градовете, следени от Knight Frank, се е забавил под 10% за първи път от третото тримесечие на 2021 г., тъй като средата на по-високи лихви започва да подкопава търсенето и активността при продажбите.

Въпреки това 133 от 150-те града все още записват ръст на цените на жилищата на годишна база в годината до третото тримесечие. Броят им обаче леко намалява спрямо 138 в предходното тримесечие.

Макар че цените на жилищата на градско ниво показват по-силен среден ръст от 9% спрямо националните пазари (8,8%), разликата в представянето се е стеснила в последното тримесечие.

Лихвите, инфлацията и цената на дълга продължават да растат, което води до спад на цените на жилищата в повече градове. 16 града са отчели понижаване на цените на годишна база спрямо 12 предходното тримесечие. Сега сред тях има градове от Нова Зеландия, Китай и Австралия.

Централните банки в Нова Зеландия и Австралия вече прибегнаха до съответно девет и седем повишения на лихвите от началото на пандемията. В Уелингтън цените на жилищата са спаднали със 17%, а в Хамилтън понижението е с 14%. Спадове са отчетени и в Оукланд и Торонто, съответно с 13% и 11%. Това са градовете в света с най-голям спад на цените спрямо връхната им точка от 2022 г. Канадски градове заемат пет от първите десет места в негативната класация.

Разликата между най-силно и най-слабо представящия се град в някои страни също се разширява. В САЩ и Австралия, например, разликата между градовете с най-силен ръст на цените Маями (28%) и Аделаида (21%) и градовете с най-лошо представяне, Сан Франциско (6%) и Сидни (-4%) вече надхвърля съответно 22 и 25 процентни пункта.

Истанбул, Анкара и Измир са градовете в света с най-бърз ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, съответно 212,1%, 196% и 185,8%, но резултатите им се изкривени от високата инфлация в Турция. В десетката попадат още Маями, Рияд, Вилнюс, Талин, Аделаида, Скопие и Рейкявик. Централноевропейските столици, които доскоро бяха сред най-нажежените градски имотни пазари в света, сега отстъпват в индекса – Братислава заема 13-о място в класацията, Прага е на 14-о място, а Будапеща е класирана на 21-а позиция.

На национално равнище цените на жилищата в 56-те страни и територии, следени от Knight Frank, продължават да растат с темп от 8,8% на годишна база. Покачването обаче се забавя спрямо 10,9% при връхната точка през първото тримесечие на тази година.

В реални изражения, когато се вземе предвид и инфлацията, цените на жилищата намаляват с 0,3% на годишна база. В номинални изражения обаче забавянето се материализира по-бавно от очакванията. 48 от 56-те страни и територии, все още регистрират ръст на цените на годишна база.

Турция е на първо място, но огромният растеж в страната от 189,2% се дължи на ширещата се инфлация. Северните и централноевропейските пазари продължават да се представят силно, като Естония, Унгария, Чехия, Исландия, Словакия, Северна Македония и Латвия отбелязват годишен ръст от над 16%.

Пазарите с най-висок ръст на лихвите губят позиции в класацията. Канада се срива от десето на 34-о място, а Австралия пада от 28-о на 47-о място в последните три месеца. Нова Зеландия, която започна да вдига лихвите по-рано от повечето развити икономики, губи още позиции в индекса – от 41-о на 52-о място през същия период, като цените в страната са намалели с 2% през третото тримесечие.

С годишен ръст от 11 на сто САЩ изглеждат стабилни, но той е значително по-бавен в сравнение с покачването от 21% през март. Сингапур е водещият азиатски град държава с ръст на цените от 14%. Силният пазар на труда и придвижването на инвеститорите от акции към имоти, за да се възползват от растящите наеми, тласкат цените нагоре.

Великобритания е в средата на индекса с годишен ръст от 10%, но цените на жилищата намаляха на месечна база през септември. Само шест страни и територии са отбелязали спад на цените на годишна основа, включително Южна Корея, Хонконг, Перу, континенталната част на Китай, Нова Зеландия и Мароко.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *