Спадът на цените на жилищата в света няма да подобри особено достъпността им

Цените на жилищата на повечето големи пазари на недвижими имоти ще намалеят през 2023 г., считат близо сто анализатори на жилищния пазар, анкетирани от Ройтерс. Но според тях двуцифрените спадове спрямо връхната точка на цените на жилищата съвсем няма да ги превърнат в достъпни.

Лихвите по ипотечните кредити се удвоиха в развитите икономики от началото на година, тъй като централните им банки се борят с ширещата се инфлация. С очакваните още няколко повишения на лихвите тенденцията вероятно няма да се промени в краткосрочен до средносрочен план.

Цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия са нараснали с между 25% и над 50% след началото на коронавирусната пандемия в началото на 2020 г.

Силният ръст, подклаждан от исторически ниските лихви и стремежа на милиони хора, които преминаха към работа от вкъщи да се сдобият с по-голяма жилищна площ, тласна цените на имотите още повече извън възможностите на много купувачи на първо жилище.

Макар че повечето пазари сега поемат надолу, утехата за хората, мечтаещи за собствен дом, изглежда много малка.

От девет изследвани жилищни пазара се очаква цените да паднат догодина в шест от тях. Само буксуващият имотен пазар в Китай наред с Индия и Дубай се очаква да отбележи ръст, сочи допитването на Ройтерс.

Но макар цените на жилищата в развитите икономики да се очаква да намалеят с между 10% и 18% спрямо връхната им точка начело с Нова Зеландия, тези спадове ще съставляват само около една трета от ръстовете по време на пандемията.

И докато преди пандемията анализаторите определяха цените на жилищата като справедливи или леко надценени, сега те ги считат последователно за умерено високи на повечето пазари, въпреки че растящите лихви по ипотечните кредити и инфлацията натежават върху търсенето.

„По-високите лихви по ипотечните кредити ще натежат силно на търсенето и цените на жилищата през 2023 г. и 2024 г. Ръстът на разходите за живот също ще намали търсенето, тъй като някои потребители отлагат покупката на жилище“, отбелязват анализатори от Fitch Ratings и допълват, че има „значителна несигурност“ за това с колко ще спаднат цените на жилищата.

Голямото мнозинство от анализаторите, участвали в допитване на Ройтерс в последните седмици, коментират, че цените на жилищата трябва да намалеят повече от очакваното в момента, за да станат достъпни.

Например нажежените преди време жилищни пазари в САЩ и Канада се очаква да отбележат спад от съответно 12% и 17,5% спрямо връхната им точка, което е под необходимото понижение с между 20% и 25%, за да станат жилищата достъпни.

Цените на жилищата в Австралия и Нова Зеландия, които вече намаляват рязко, се очаква да продължат да спадат догодина с около 16%-18% спрямо връхната им точка. Но отново това съвсем няма да е достатъчно, за да компенсира ръстовете в последно време.

Последният път, в който цените на жилищата намаляха рязко, беше по време на световната финансова криза преди почти 15 години, но очакванията са повечето големи икономики да навлязат в плитка рецесия, сходен срив не е вероятен.

Затегнатият трудов пазар, при който безработицата е на исторически ниски нива, и ниските наличности на жилища вероятно ще смекчат спада на цените на имотите.

„Преходът от пазар на продавача към пазар на купувача вече започна на повечето големи жилищни пазари“, коментира Кейт Евърет-Алън, ръководител на жилищните анализи в консултантската компания Knight Frank.

„Но цените ще трябва да намалеят с 30-40% в някои градове, за да се върнат към нивата си преди пандемията през 2019 г. А според консенсусното мнение… не се насочваме към световна финансова криза 2.0.“, допълва тя.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *