Стане ли прекалено горещо, ще построим нов свят. Лусаил – бъдещето на Катар

В Катар е прекалено горещо. В буквалния смисъл. И ще става все по-топло. Затова още преди години целият свят беше в недоумение как тази страна бе избрана за домакин на световното първенство футбол.
Летните температури там надвишават 50 градуса! Как се играе футбол в такива условия? Все пак първенството бе изместено през ноември, когато температурите са по-поносими, а у мнозина отново остана усещането, че ФИФА е най-корумпираната организация в света.
За да изпълни условията за провеждане на първенството, Катар започна да строи с гигантски темпове. Но колкото и пари да имаш (а тази страна има много) все пак някой трябва и да свърши работата. Затова към Катар потече поток от гастарбайтери. За условията, в които са работили (50 градуса през лятото, невъзможност да си тръгнеш без разрешение), се носят легенди. За броя на умрелите по тези строежи – също. Все пак първенството се провежда и Катар е във фокуса на целия свят.
Но страната ще има още по-големи проблеми в бъдеще, пише The Guardian. Според различни прогнози след около 50 години там ще е толкова горещо, че тази част от планетата вече няма да е годна за обитаване. И тогава какво?
Отговорът може би се крие в Лусаил. Това е един от градовете, построени спешно през последните десетина години именно заради световното. Но той е по-различен, защото може би показва какво ще е бъдещето.
До началото на века Лусаил е слабо населено място, където преди стотина години се е намирала резиденцията на шейх Ясим бин Мохамед Ал Тани, основател на катарската кралска фамилия. През 2005 г. е взето решение, че Лусаил, заедно с още две предградия, ще бъде развиван. Три години по-рано властите решават, че това ще е едно от първите места, на които ще е разрешено на чужденци да притежават
земя.
Днес катарците твърдят, че огромна част от имотите в Лусаил вече са продадени, макар градът да не е достроен. Но пък построеното е впечатляващо.
Лусаил си има собствена улица Шан-з-елизе, собствен площад Вандом и жилищен комплекс Бевърли Хилс. Всъщност не бива да се очакват гледки като в най-известните европейски столици, строени преди столетия. Катарците са взели само идеите, а изпълнението е собствено творчество. Например за централния булевард „Лусаил“ се твърди, че са изпозлвани пропорциите и размерите на сградите на Шанз-з-Елизе. Същото и при тукашни площад Вандом (отново по рецепта от Париж). Крайният резултат при него обаче е огромен мол в изискан стил (както го разбират в Близкия Изток) с нещо като река по средата.
Централният булевард пък е украсен с огромна светеща арт инсталация, представляваща бяла акула. При разходка по тази улица посетителят няма как да не усети студ около глезените си и да не разбере, че тук температурите са малко по-поносими. Причината е огромната климатична система, вградена в булеварда. Да, когато е прекалено горещо, пускаме климатик. И се справяме с глобалното затопляне.
Естествено, какво е подобен град без луксозни хотели? В Лусаил има два, намиращи се в сграда с формата на полумесец. Или ако се цитират създателите на тази архитектура – тя всъщност символизира герба на Катар – две скръстени саби, над които има палми и лодка. И като стана дума за лодки – разбира се, че Лусаил има пристанище, и, разбира се, че яхтите в него са луксозни.
По план в града трябва да живеят около 450 хил. души след завършването му. Досега в Лусаил са инвестирани около 45 млрд. долара. Там е и един от стадионите за световното.
В момента продължава градежът на части от града. Строят се и училища, други социални заведения и т.н. Имотите ще могат да си ги позволят супер богатите. Така че може би това е бъдещето – бляскаво, скъпо, луксозно и климатизирано.

Снимки: lusail.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *