Столична община с кампания за осиновяване на бездомни животни

Столична община с кампания за осиновяване на бездомни животни, която НЕ стартира сега.

Или 4 причини да не взимате животинче по време на празниците

Animal Rescue Sofia, ЧЕТИРИ ЛАПИ и Екоравновесие си подават ръка в името на това повече четириноги опашати приятели да намерят своя постоянен дом. „Всеки от нас може да е промяната. Ключът е в отношението, съвестта и културата на хората.“ , коментира заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош.

Кампанията БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб!” ще стартира през януари, защото:

  • Mного хора взимат прибързано и импулсивно решение за осиновяване на любимец под влиянието на коледната еуфория, без да си дават сметка за не малкото грижи, които следва да полагат за опашатковците.
  • По Коледа и Нова година в домовете ни е шумно, а навън още повече – гърмят фойерверки, пиратки и други, които стресират животинките, което от своя страна пречи на процеса по опознаване и правилната социализация на новия член на семейството.
  • Преди да приемем четириногия приятел вкъщи, той трябва да мине през ветеринарен лекар за ваксини, преглед и обезпаразитяване. Освен това трябва да се снабдим с каишка, купички, котешка тоалетна и др. Или казано по друг начин – време и разходи, за които трябва да сме подготвени.
  • Когато косматкото прекрачи прага на новия си дом е време за възпитание, игра и опознаване. А дали по празниците, с цялото готвене, подреждане, пазаруване, посрещане на гости или пътуване, ще разполагаме точно с това време?

Когато изборът за приютяване на четириног приятел е премислен и съобразен с възможностите за предоставяне на необходимата грижа, осиновяването на бездомниче е възможно най-доброто решение в полза на обществото. Безброй са причините за присъствието на домашен любимец в ежедневието ни. Всеизвестно е, че четириногият ни приятел ще повиши активността ни. Ще научи на отговорност и дисциплина децата ни. И най-важното – ще ни дари с цялата си безрезервна любов.

През месец януари местната власт ще превърне своите общински детски градини и училища, общински предприятия, културни институти, районни администрации в „сцена“ за историите на бездомничета, начините за тяхното осиновяване и правилната грижа към животните. Всяка от общинските институции, която застава зад инициативата има мисията да съдейства за намирането на стопанин на куче или коте, популяризирайки съдбата на животинчето от приют.

В рамките на кампанията, международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ ще съдейства със съвети за отговорна грижа към домашните любимци и насоки за лесен и ефективен процес по осиновяване на животно. Организацията ще представи  и дигиталния си образователен проект под формата на видео уроци за хуманното отношение към животните в столичните училища и детски градини. Видеата имат за цел да информират деца и родители как да бъдат по-отговорни, както към домашните любимци, така и към бездомните, и дивите животни. От ЧЕТИРИ ЛАПИ припомнят, че никое животно не става бездомно по свое желание, затова е ключова промяната в нагласата на обществото.

Мащабната кампания цели да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации, да популяризира адекватната грижа за кучетата и котките, както и да повлияе на промяната на отношението на хората към осиновяване на бездомни животни. По данни на организации за защита на животните всяко второ куче на улицата е било изоставено.

Единствено заедно можем да променим тази статистика.


Кампанията се организира от Столична община, дирекция „Спорт и младежки дейности“ и дирекция „Околна среда“, в партньорство с Animal Rescue Sofia, „ЧЕТИРИ ЛАПИ“ и ОП „Екоравновесие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *