Томислав Дончев:Скъсването на доверието в системата ще има пагубни последствия

/КРОСС/ Боя се, че и в този парламент кабинет няма да стане. Политическото напрежение в парламента и извън него противопоставя отделни групи от обществото, изкопани са огромни окопи между политическите сили. Това каза Томислав Дончев от ГЕРБ в предаването „Панорама“ по БНТ.

Той добави, че е станало практика политическите партии да определят идентичността си чрез противопоставяне на техните опоненти. „Сигурно не само няма да можем да си изберем правителство, а и скоро няма да можем да си говорим, ако продължаваме така. Скъсването на доверието в системата ще има пагубни последствия, това ми е голямото притеснение“, добави той.

Той определи като асиметрично политическо действие предложението им за премиер при първия мандат – проф. Николай Габровски. „Не като коварна технология някой да се вмъкне във властта, а като опит да се поуспокои напрежението“, уточни депутатът.

Според него проектокабинетът „Габровски“ е щял да бъде успешен и работещ, ако е бил преодолян политическия егоизъм.

Дончев заяви, че няма логика ГЕРБ да подкрепят евентуален персонален състав на Министерски съвет на ПП, тъй като те не са подкрепили техния. „Ако няма политическа логика ПП да подкрепи първия, няма потенциал за политическо взаимодействие, то тогава каква е логиката първият да подкрепи втория? Трябва да има някаква логика. Не може да искаш подкрепа от партията, която систематично си се опитвал да унищожиш“, смята той.

Въпреки това, по думите му от ГЕРБ ще са толерантни и ще участват в разговори по политики.

Той прогнозира, че министри в проектокабинета на ПП ще бъдат Асен Василев – на финансите, Кирил Петков – на икономиката, и акад. Николай Денков – като премиер. „Това е все едно ние да предложим проф. Ангелов за премиер, Бойко Борисов за министър на вътрешните работи, аз, например – министър на икономиката. Никаква логика няма“, смята Дончев.

Дончев бе категоричен, че отношенията на ГЕРБ с президента са единствено институционални. Служебното правителство пък е „авариен модел за управление на държавата и нищо повече“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *