Ще забранят ли TikTok?

/КРОСС/  Американските законодатели предложиха забрана на TikTok – най-използваната от тийнейджърите социална мрежа. Вашингтон се позовава на опасения за националната сигурност, пише Би Би Си.

Законопроектът е най-новият ход в САЩ срещу компанията, която е собственост на китайския технологичен гигант ByteDance. Той е получил подкрепа на демократи и републиканци.

Миналия месец ръководителят на ФБР изрази загриженост, че Китай може да използва приложението, за да влияе на потребителите или да контролира тяхната електроника. TikTok има повече от 100 милиона потребители в САЩ.

Социалната мрежа нарече мярката „политически мотивирана забрана, която няма да направи нищо за подобряване на националната сигурност на Съединените щати“.

Политическите атаки срещу TikTok са показателни за обтегнатите отношения между САЩ и Китай, каза Кейтлин Чин, сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст, базиран във Вашингтон.

Призиви за забрана на TikTok се появиха и в страни като Австралия. Тайван и Индия са други страни наложили забрани над социалната мрежа. Общото между тях е, че геополитическите им интереси се разминават с тези на Китай. Това потвърждава думите на Кейтлин Чин, че истинската причина за действията срещу TikTok не са притесненията за националната сигурност.

Междувременно преди дни стана ясно, че хакерите се възползват от актуално предизвикателство на TikTok, наречено „Invisible Challenge“. Потребителите на социалната мрежа се снимат голи, докато използват филтъра „Невидимо тяло“ на TikTok. Така те стават почти невидими.

Много потребители обаче искат да надникнат зад „невидимия филтър“. Тук се намесват хакерите. Множество приложения обещават, че могат да премахнат филтъра и да покажат снимките на голите хора. Тези обещания обаче са измамни, тъй като премахването на филтъра от вече публикувана снимка е невъзможно. Зад приложенията се крие злонамерен софтуер, който краде пароли, акаунти в Discord и портфейли за криптовалута. Хакерите се възползват от любопитството на потребителите, за да инсталират „WASP Stealer (Discord Token Grabber)“ на техните устройства. Досега има над 30 000 жертви на кибер престъпниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *