Всички корейци ще станат 1 година по-млади от 2023г.

В четвъртък Южна Корея прие нов закон, който ще подмлади почти всичките граждани на държавата с поне 1 година, съобщава „Ройтерс“.

Причина за това е, че по стара традиция, в азиатската държава е прието, че човек се ражда на 1 година и на всеки 1 януари се прибавя по още една. Това е най-разпространеният начин за изчисляване на възраст и корейците го използват в ежедневието си.

В същото време обаче, за изчисляване на възраст, свързана с ограничения, като пълнолетие или възраст за покупка на алкохол, се приема, че човек се раджа на 0 години, но отново на всеки 1 януари се добавя по още 1.

А от 1960г. е прието, че в медицински и официални документи се записва и стандартизираната международна възраст, каквато се използва и в България, а именно човек се ражда на 0 години и навършва 1 година 12 месеца след раждането си.

В днешния свят несъответствието при тези три метода води основно до обърквания. Затова от управляващото мнозинство са приели, че от 2023г. на всички официални документи ще се изписва единствено международната стандартизирана възраст на гражданите.

„Разликата в официалната, легалната и социалната възраст води единствено до обърквания, забавяния и спорове“ коментира Йо Сан Бум от „Силата на народа“.

Промените се приемат позитивно от обществото, особено от младите хора.

„Когато говоря с чужденци винаги се замислям на колко години съм, а те ме гледат странно, защото ми отнема време да отговоря на този въпрос. А и кой не би искал да се събуди година по-млад?“ коментира 29-годишнта Джон Да Уен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *