ГЕРБ и ДПС не се явиха на разговори с „Продължаваме промяната“ за втория мандат

„Продължаваме промяната“ проведоха втората среща с парламентарните групи в 48-то Народно събрание преди връчването на втория мандат за съставяне на правителство. На разговорите се отзоваха БСП, „Български възход“ и „Демократична България“, ГЕРБ и ДПС не присъстваха, предаде репортер на БГНЕС.

„Вървим към подготовка на вариант на програмна декларация, в която да бъдат включени основните национални цели“, каза акад. Николай Денков, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“ с втория мандат по време на срещата на партията с останалите парламентарни групи, и добави, че през почивните дни ще работят по изработване на декларация с приоритети.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков благодари на БСП и „Демократична България“. „Надявам се днес да минем през приоритетите – индексация на пенсиите, минималната работна заплата, подобряването на условията за правене на бизнес, облекчаване на процедурата по издаване на сини карти, приемането на редица важни закони по ПВУ, реформата в КПКОНПИ, разследването на главния прокурор. Ако по тези приоритети успеем да обединим общите си усилия, можем да влезем в Шенген“, каза още той.

Съпартиецът му Асен Василев добави, че „с оглед на това, което се случи в парламента през последните няколко седмици, има няколко важни задачи – да направим усилие да приемем закона за противодействие на корупцията. Това е закон от ПВУ и без неговото приемане няма как да искаме средствата по втория транш по ПВУ. Днес бе изгубена възможността да се отвори Изборния кодекс на второ четене“. Василев подчерта, че една от причините България да не се развива добре в последните 10-15 години, е задълбочаването на „феодалните зависимости“, и хората са били принуждавани да гласуват по определен начин. Василев допълни, че е необходимо да „премахнем множество грешки в протоколите и недействителните бюлетини“.

Атанас Зафиров, зам.-председател на БСП, посочи: „Ние сме тук в знак на потвърждение на нашето разбиране, че страната има нужда от работещо правителство“, и добави, че са отворени към конструктивен диалог.

Георги Гьоков

Георги Гьоков от БСП също допълни, че приветства иновативния подход с програмната декларация“. Сред приоритетите на БСП са увеличаване на размера на майчинството, увеличаване на еднократната помощ за учениците, безплатните учебници за учениците, безплатни лекарства за деца до 14 г., увеличаване на минималната работна заплата, подкрепа на хората, които трудно си намират работа и др. „Може да очаквате от нас отговорно поведение.“, категоричен бе той. Гьоков подчерта, че на първо място трябва да видят каква декларация ще бъде изготвена, какви ще са заложените приоритети и след това ще стане ясно дали ще я подкрепят.

Денков му отговори: „Всички политики трябва да попаднат в трите процента дефицит“, каза той и посочи, че приоритетите, които ще бъдат заложени в декларацията са „по-скоро списъкът, от който да изберем приоритетите“, допълни Денков.

Христо Иванов

Христо Иванов от Демократична България коментира, че реалната възможност за съставяне на правителство е с втория мандат. „Това, че тук има празни столове, за мен е разочароващо. Смятам, че имаме право да кажем, че отговорността изисква всички да участваме в тези усилия, защото иначе няма как страната да продължи напред“, каза той.

Иванов очерта и някои от важните за тях приоритети. „България трябва да положи усилия да изгради необходимата инфраструктура за таргетирано подпомагане, да продължи усилията за модернизация на българската армия, енергийната сигурност и независимост на страната и подобряване на бизнес средата“.

Атанас Атанасов

Атанас Атанасов от „Демократична България“ обясни, че дефицитите в разузнавателните ни служби някак остават на заден план. „Начинът, по който се управляват системите за сигурност, трябва да бъде променен. Изключително важно е да бъде окомплектован и Съвета за сигурност към МС „, подчерта той. Колегата му Владислав Панев добави, че образованието е дългосрочно най-добрият начин за преодоляване на неравенствата. По думите му повишаването на финансовото състояние на хората е възможно и инвестирането и насърчаването на компаниите да работят с чиста електроенергия е също трябва да е приоритет.

Георги Самандов от „Български възход“ коментира, че партията му има няколко основни приоритети. „Приемане на България в Шенген, приемане на България в Еврозоната, овладяване на инфлацията, запазване на въглищните централи при спазване на нормите, въвеждане на конкурсно начало във всеки сектор, финансова децентрализация на общините, развитието на ядрената енергетика, ограничаване на правомощията на служебните кабинети, спазването на принципа никой не е над закона, стимулирането на двигателната активност на нацията, целева политика за решаване на демографските проблеми“.

Акад. Денков каза, че през почивните дни ще работят по изготвяне на декларацията и посочи, че „крайният документ ще бъде това, което ще представим пред всички, и ако имаме съгласие, ще представим и в пленарна зала. Ние не работим само за мандата, важно е да видим тези теми, които ще ни определят независимо от различията ни“, обясни той.

В края на срещата Кирил Петков отбеляза, че е обнадежден. „Вярвам, че българските граждани виждат кои са важните приоритети за тях. Промяната ще бъде малко по-бавна и малко по-трудна, но ще стане“, завърши съпредседателят на „Продължаваме промяната“. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *