Йотова: Не виждам желание за успешно реализиране на втория мандат

/КРОСС/ Не виждам желание за успешно реализиране на втория мандат. По-реална картина за съставянето на правителство с третия ще имам, след като видя предложенията на „Продължаваме промяната“. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „120 минути“ по бТВ.

Според нея в изявленията на академик Николай Денков, който е номиниран за премиер, се усеща разочарование от предварително загубената битка. Илияна Йотови сравни случващото се със започването на някаква нова работа: когато човек я започва с много съмнение, вероятно няма да успее.

По думите й тя е била изненадана от гласуването в пленарна зала на кабинета „Габровски“. „Мислех, че ще има повече конформизъм точно в този състав на Народното събрание – имаше предварителни сигнали, че ще се играе с кворума. Всъщност гласуването беше повече от дефинитивно и то показа, че може да се изведе една интересна формула – да извадиш напред едно интересно лице и безспорно много уважаван човек, да направиш един доста екзотичен екип от кандидат-министри и въпреки това всяка политическа гласува така, както беше заявила предварително“, каза още тя.

Според нея това показва, че две години след свалянето на ГЕРБ от власт, партията все още не може да излезе от изолацията.

Вицепрезидентът призна, че не очаква и третият мандат да е успешен.

„Това си е политически мандат. Третата партия може да предложи много широк състав на кабинета, но отговорността се носи отговорността. Много трябва да се внимава, когато се взима решение дали да се подкрепи този мандат или не“, заяви тя.

Според нея „Продължаваме промяната“ трябва да направи добър анализ на седемте месеца управление и да предложат различна формула на управление. „Едно от най-депресивните неща от разговора, който се проведе в НС, когато се гласуваше първото предложение на ГЕРБ, това е, че повечето политически сили предлагаха правилни решения и те не са много различни едно от друго, но това са неща, които са малките победи по пътя. Никой не каза как си представя България след една година“, посочи вицепрезидентът.

Пътят на компромисите не е път към намиране на формулата на управление, а мимикрия, смята Йотова.

Тя заяви, че президентът е дал достатъчно дълго време за консултации преди връчването на първия мандат.

Партиите не са способни да направят правителство и търсят универсалния виновник в лицето на президента, заяви Илияна Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *