КЗП: Подавайте сигнали, ако сте ощетени от търговци

Предстоящите новогодишни празници и началото на зимния туристически сезон са времето с най-голямо потребление на стоки и услуги. През последните години често се наблюдават опити за изкуствено завишаване на цените от страна на различни онлайн търговци преди подобни кампании.

Вече са установени голям брой некоректни търговци, съобщи пред БНР Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

„Контролът от страна на Комисията е постоянен. Започнахме засилени проверки на онлайн търговците още от средата на октомври. Следим за неправилно обявени намаления и посочване на цени. Ако установим по безспорен начин извършено нарушение, можем да съставим административен акт. Санкцията е в голям размер – може да се достигне до 5000 лева“.

В момента се забелязва подем на онлайн търговията, посочи той.
енти не са малко. Най-обичайният е некоректното обявяване на цените, особено по време на т.нар. намаления. За да бъде коректно обявено едно намаление, то трябва да е с най-ниската си цена за последните 30 дни.“

Ако търговецът не успее да достави стоката на потребителя в договорения срок, законът дава възможност за договаряне на нов, обясни още Джалев.

istock
istock

„Ако той отново не го спази, може да му бъде наложена санкция за административно нарушение. Ако стоката е повредена при доставката, потребителят може да се възползва от законово определения 14-дневен срок след получаването, през който може да я върне. Моят съвет е, когато получавате стоката, добре да я прегледате“.

 

Джалев съветва още, когато се пазарува онлайн да не се взимат импулсивни решения.

„Покупката трябва добре да се обмисли. Не бива да се подвеждаме само от една ниска цена. Трябва да се проучи сайта, от който смятаме да пазаруваме. Първото нещо, за което трябва да го проверим, е дали има посочена обратна връзка със съответния търговец, адрес на регистрация, булстат и т.н. КЗП може да действаме само, когато има конкретен търговски субект“.

Сигнали към КЗП могат да се подават на място, по телефона или чрез имейл, посочи той.

Съветвам потребителите да подават сигнали всеки път, когато са ощетени от некоректни търговци. Добре е кореспонденцията, която се води с търговеца, да бъде в писмен вид, а не по телефона. За да бъде установено нарушението, трябва да има съответната документация“. За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *