Климатичните промени превръщат в „норма” природните бедствия

Британският Национален тръст заяви, че природата и дивите животни в обектите под наблюдение на благотворителната организация са били засегнати от екстремни метеорологични условия през изминалата година, и предупреди, че това може да се превърне в „новото нормално” в бъдеще.

Съветникът на благотворителната организация за опазване на културното наследство по въпросите на изменението на климата Кийт Джоунс заяви, че това е „ярка илюстрация на трудностите, пред които ще бъдат изправени много от видовете, ако не направим повече за смекчаване на повишаването на температурите“.

„Ще преживеем повече наводнения, суши, горещини, екстремни бури и горски пожари – и те ще стават все по-лоши, чупейки рекорди с все по-тревожна честота, ако не ограничим въглеродните си емисии“, каза той.

Понастоящем планетата продължава да се отклонява от амбицията, заложена в Парижкото споразумение за климата през 2015 г., за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата.

Каскада от екстремни метеорологични явления, изострени от изменението на климата, опустошиха общности по целия свят тази година, включително горещините и сушата в Европа, които изсушиха реколтата, предизвикаха горски пожари и доведоха до намаляване на водните количества в големите реки./БГНЕС, АФП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *