Меджидиев за разменените бебета: Не става въпрос за размяна, а за несъвпадение

След като разбрах от медиите за случката, веднага извиках д-р Велев, за да получа информация от него какво се е случило, хронологията на събитията. След това моментално назначих проверка от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, които са там в момента и от софийско РЗИ. Това каза пред журналисти в Министерския съвет служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев относно случая с разменените бебета, предаде репортер на БГНЕС.

По думите на Меджидиев двете бебета са родени в един и същ ден по едно и също време. „Според мен става въпрос за човешка грешка. Просто небрежност на персонала“, заяви той.

Не става въпрос за размяна, а за несъвпадение. Гривната на родилката не е съвпадала с гривната на детенцето, поясни здравният министър и допълни, че при поставянето в количката е имало разминаване. Въпреки, че смята, че на няколко етапа по веригата е проявена небрежност от страна на персонала в болницата, Меджидиев подчерта, че всичко ще бъде установено след завършване на вътрешните проверки. „Имам надеждата, че този случай ще се реши с благоприятен изход, тъй като доколкото разбрах са проведени ДНК тестове и на двете родилки, и на двете дечица“, отбеляза той и добави, че силно се надява след намесата на МВР и на Прокуратурата проблемът да бъде решен и всяка родилка да бъде със своето собствено дете.

След проверките ще бъдат взети много сериозни мерки, съобщи министърът на здравеопазването и обяви, че такива ще бъдат предприети и в други АГ болници, за да види какъв е редът след раждане и при изписването на децата. Меджидиев обаче не пожела да коментира дали всички АГ болници ще бъдат проверени.

Най-неприятното за него е, че нито той в качеството му на министър здравеопазването, нито някой от неговия екип не е бил уведомен за случая. „Това е забележката ми към директора. Той ми каза, че е разбрал за случая преди една седмица. Все пак ние сме институция, всеки ще понесе вината си за това какво се случва“, категоричен е Меджидиев. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *