Мирослав Боршош: „Отбелязваме 100-годишнината от рождението на Ивайло Петров с конкурс за написване на есе.

„Отбелязваме 100-годишнината от рождението на Ивайло Петров с конкурс за написване на есе. Целта е да насърчим младите автори, творящи в областта на есеистиката, и да съхраним паметта за личността и творчеството на Ивайло Петров – един от знаковите български белетристи на XX в.“ – коментира заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Конкурсът се организира от Столичната община, Столичната библиотека, Съюза на българските писатели и семейството на писателя Ивайло Петров. Провежда се в две възрастови групи: за ученици от 16- до 19-годишна възраст; за студенти и млади автори от 20- до 30-годишна възраст;
Творбите трябва да бъдат изпратени на имейл [email protected] до 6 януари 2023 г., като в полето „Относно“ на имейла кандидатът отбелязва в коя възрастова група участва.
Конкурсът е явен и се провежда под мотото: „Преди да се родя и след това“. Темата не обвързва кандидатите с анализ на романа на Ивайло Петров „Преди да се родя и след смъртта ми“, но участниците биха могли да реализират в текста подходящи препратки към романа или да формулират собствена гледна точка към съвремието. Кандидатите изпращат по имейл един прикачен файл, съдържащ едно есе (до 4000 знака с разстоянията), подписано с име или псевдоним, кратка биография, телефон за връзка и имейл.
Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: Недялко Йорданов – председател, д-р Митко Новков и д-р Анжела Димчева – членове на журито.
Тържествената церемония по връчване на наградите в конкурса ще се състои в Столичната библиотека на 19 януари 2023 г., когато се навършват 100 години от рождението на Ивайло Петров. Авторите на най-добрите творби в двете категории ще получат грамоти, таблети и книги, семейството на Ивайло Петров ще връчи и специална награда – принт на оригинална картина на Ивайло Петров.
Подробности за конкурса вижте на: https://www.libsofia.bg/event/264/konkurs-za-ese-ivailo-petrov.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *