Най-възрастното сухоземно животно навърши 190 години

Костенурката Джонатън, който е най-възрастното сухоземно животно на Земята, навърши 190 години.

Събитието бе отпразнувано с тридневно тържество на остров Света Елена през изминалия уикенд.

Джонатан, който е роден през далечната 1832г., живее на малкия атлантически остров от 1882г., когато е подарен на губернатора на острова.

Той е от вида гигантска сейшелска костенурка и е вписан в рекордите на Гинес като най-възрастното сухоземно животно, живяло някога.

Джонатан през далечната 1886г. 

Джонатан не успява да създаде поколение, но е интересно, че чак през 1991г. развива близка връзка с друга костенурка. Това обнадеждава гледачите, но двете костенурки не създават потомство. 26 години по-късно, през 2017г., учени установяват, че костенурката Федерика е грешно класифицирана и всъщност е Фредерик.

На остров Света Елена 190 годишното животно е голяма знаменитост, а лика му е гравиран на монетите от 5 пенса на местната валута.

Друга интересна подробност от живота на Джонатан е, че е напълно възможно той да е и на над 200 години, тъй като официалната му дата на излюпване не е документирана никъде. Годината 1832г. е изчислена, след като при пристигането си на Света Елена през 1882г. той преминава ветеринарни прегледи. Те установяват, че той е достигнал зрялост, което за вида означава, че е поне на 50 години. Така е прието годината 1832. Тази история е запечатана в рекордите на Гинес, а описанието на Джонатан завършва с думите „Има голяма вероятност Джонатан да е дори по-стар, отколкото си мислехме“.

Дата 4 декември пък е приета за рожден ден на костенурката само преди месец, ноември тази години, когато новоизбраният британски губернатор на Света Елена, Найджъл Филипс, я официализира.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *