Нови превозни документи за градски транспорт влизат в сила от 1 януари

Нови превозни документи за градски транспорт влизат в сила от 1 януари 2023 година. Те са по решение на СОС и дават на пътниците възможност за по-голям избор. Билетите 30+ и 60+ са за прекачване в различни видове транспорт, зареждат се електронно. Новите 24-часовата карта и 72-часовата карта за транспорт се зареждат на носител Sofia City, а новата карта Ultralight, която е на цена 0,80 лв., е за многократно зареждане. Въвежда се и седмична карта на цена 20 лв., която се активира автоматично при 5 поредни дневни карти, реализирани при валидация с банкова карта.

Най-удобен вариант за редовно пътуващите е годишната карта, която вече може да се плаща на три вноски от 150, 120 и 100 лева за последните 6 месеца. Тя дава право и на ползване на буферен паркинг с услугата „Паркирай и пътувай“.
Все повече хора използват за пътуване банковите си карти – почти 600 хиляди месечно. От 1 януари валидацията на банкова карта в градския транспорт автоматично дава билет 30+, а при трети билет 30+, заплатен с валидация на банкова карта, се пътува неограничено, както с дневна от 4 лева.

Водачите ще продават билети в превозното средство, които важат само за него, цената е 2,00 лева. Непроменена остава и цената на хартиените билети за метро – 1,60 лв.

В продажба вече от 1 септември са преференциалните карти за учащи се с годишна цена от 200 лева и за младежи до 26 години – 250 лева. На 10 лева за месечна карта за всички линии има право родител, отглеждащ дете до 2-годишна възраст.

Запазва се цената на годишната карта и тази на месечната за всички линии от 50 лева.  До края на годината все още можете да заредите на каса или онлайн:
• Тридневна карта за всички линии;
• Месечна за една линия наземен транспорт;
• Месечна – за метро;
• Месечна – метро „плюс“ – за метро и една линия наземен транспорт;
• Тримесечна – за всички линии;
• Шестмесечна – за всички линии.

От 1 януари тези превозни документи вече няма да са в продажба. Старите хартиени билети и талони може да се ползват до 01 март 2023 г., а заредените карти, които се спират от продажба, ще са валидни до края на срока, за който са закупени, но не по-късно от 31.12.2023 г.

Днес на метростанция „Сердика“ беше направена демонстрация за използването на новите превозни документи. В присъствието на зам.-кмета Дончо Барбалов и Зафир Зарков от СОС изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев направи демонстрация. Той каза, че всички пунктове за продажба на ЦГМ вече са заредени с новите носители. Напомни също, че от 1 януари валидацията в транспортните средства става задължителна. Зафир Зарков каза, че при решението за новите превозни документи в СОС са търсили баланс, без да се увеличават цените, да се предоставят повече и различни възможности на пътниците. Новата тарифна политика, въвеждана от ЦГМ, има за цел да систематизира и организира по един по-удобен начин за пътниците превозните документи. А целта е да се стимулира все повече използването на обществения транспорт.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *