Още любопитни факти за Коледа, които са малко известни

/КРОСС/ Има много странни и интересни факти за Коледа. Например, много зоологически градини дават коледни елхи на своите животни. Не бързайте да се изненадвате обаче, преди да видите всички.
Има много странни и интересни факти за Коледа.

Ранните илюстрации на Свети Никола, прототип на Дядо Коледа, го показват като строг символ на дисциплината, а не веселия старец с наднормено тегло, който децата познават днес.

Инженерите, проектирали космическата мисия на „Вояджър“, са планирали неща, за да избегнат планетарни срещи по време на Деня на благодарността или Коледа.

Има село в Перу, където хората изразяват недоволството от изминалата година с юмручен бой. След това те започват новата година на чисто.

Разказването на страшни истории за призраци е стара традиция на Бъдни вечер, изчезнала през миналия век.

Някои зоологически градини приемат подарени коледни елхи като храна за животните.

Смята се, че песента „Бяла Коледа“ на Ирвинг Берлин е най-продаваният в историята сингъл с продадени над 100 милиона копия.

По време на Коледа, в Нюфаундленд хората се дегизират и ходят от къща на къща, пеейки и танцувайки, докато домакините се опитват да ги идентифицират.

Пол Маккартни печели почти половин милион долара всяка година от „Wonderful Christmastime“, която много критици смятат за най-лошата коледна песен на всички времена.

В Швеция гледат анимации с Доналд Дък на всяка Бъдни вечер от 1960 г. насам.

Много от постоянно отворените ресторанти Denny’s са построени без брави, което се оказва проблем, когато решават да затворят за Коледа през 1988 г.

По време на Коледа през 2010 г. колумбийското правителство украсява голяма елха на територията на бунтовниците от ФАРК, призовавайки ги да захвърлят оръжията.

Почти всички най-популярни коледни песни, включително „Winter Wonderland“, „Chestnuts roasting“ и „I’m Dreaming of a white Christmas“ са написани от евреи.

По време на Коледа през 1914 г., по време на Първата световна война, между Германия и Великобритания се сключва примирие. Те украсяват своите окопи, разменят си подаръци на „ничия земя“ и играят футбол.

През 1918 г. канадската провинция Нова Скотия е изпратила на град Бостън гигантско коледно дърво като благодарност за подкрепата след експлозията в Халифакс през 1917 г.

През 1867 г. индустриалец в Бостън прочита „Коледна песен“ на Чарлз Дикенс и е толкова развълнуван, че затваря своята фабрика на празника и дава на всеки от своите служители по една пуйка.

Между XVI и XIX век са записан години като част от „малка ледникова епоха“, където глобалните температури са няколко градуса по-ниски от нормалното. Именно поради тази причина много коледните песни подчертават „Бялата Коледа“.

„Бохемска рапсодия“ на Куийн е единствената песен, оглавила UK Christmas Singles Chart – през 1975 г. и отново през 1991 г.

Нацистите се опитват да превърнат Коледа в нерелигиозен празник, свързван с идването на Хитлер, като Свети Николай е заменен от Один, „Богът на слънцето“, предлагайки на върха на коледните елхи да се поставят свастики.

Коледа (Christmas) се съкращава като X-mas заради древната традиция. X е гръцка буква, която е съкращение на името Христос на гръцки език.

Японците традиционно ядат в KFC за вечеря на Коледа, благодарение на успешната маркетингова кампания преди 40 години. Това е толкова популярна практика, че клиентите трябва да оставят своите коледни поръчки 2 месеца по-рано.

Хората от Осло, Норвегия даряват всяка година коледно дърво за площад „Трафалгар“ с благодарност на хората от Лондон за помощта им по време на Втората световна война.

Коледните покупки представляват 1/6 от всички продажби на дребно в САЩ годишно. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *