Парламентът върна смесеното гласуване

След като прие от следващите редовни избори да се гласува само с хартиена бюлетина, а след това предложеното на ДПС за сканиращите устройства беше отхвърлено, парламентът върна смесеното гласуване, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано парламентът прие окончателно да се върне гласуването с хартиена бюлетина. Предложението на БСП получи подкрепа от 124 депутати, а 95 бяха „против”.

След това депутатите се върнаха и към приетия чл. 206 а., който въвеждаше само хартиен вот от местните избори догодина и го отмениха. Така де факто пак се върнаха на смесено гласуване, а само хартиеният вот оцеля едва няколко часа.

Предлагаме машини срещу машини, бяхме обвинявани, че едва ли не връщаме хартиената бюлетина. Предлагаме машини, които предлагахме и 2014 г. Това сме предлагали от първо четене и преди второ. Не бяхме подкрепени в комисия, но очакваме залата да го подкрепи. Чл. 206 е свързан с тях“, заяви Хамид Хамид от ДПС в защита на новите машини за сканиране на вота. „Сам по себе си този текст не значи нищо. Предлагаме вариант, който ще избегне недействителните бюлетини“, настоя депутатът. И посочи, че машината работи добре и се използва във всички щати./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *