Предлагат трудовата книжка да стане електронна

Електронен трудов запис да замени трудовата книжка, предлагат депутати от „Демократична България“ с промени в Кодекса на труда.

Агенция по заетостта ще поддържа национален регистър на заетостта, който съдържа електронните трудови записи на работниците и служителите. Единният електронен трудов запис става официален източник на данни, свързани с трудовата дейност на работника и се използва за удостоверяване на стажа му.

Като трудовият стаж ще се изчислява  и вписва автоматично в регистъра на заетостта, предвижда законопроектът.

Всеки служител ще има право на пълен достъп до електронния си трудов запис. Родителите на деца до 18 години пък ще имат право на достъп до техния трудов запис до навършване на 18 години.Работодателите също ще имат право на достъп да данните на техните служители, с изключение на размера на заплатата, който работникът е получавал при предишните работодатели. Този закон се предлага да влезе в сила от 1 септември 2024 година.

В преходния период, след изграждане на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до Агенцията по заетостта, която да организира въвеждането им.

 

istock
istock

 

Работодателите трябва да изпратят електронни копия на всички трудови книжки и служебни книжки на всички работници, които не са въведени в регистъра на заетостта до 1 септември 2026 г., пише още в законопроекта.

НОИ пък ще вписва данните от трудовата книжка при пенсиониране на човек, ако те не са вписани от работодателя му.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *