Руска Нова година – повод за изпращане на старата… още веднъж!

Знаете ли, че руснаците празнуват Нова година два пъти? Може да звучи като парадокс, но за много руснаци зимните празници не приключват до 14 януари, когато празнуват Ста́рый Но́вый год или Стара Нова година. На какво се дължи това?

Обяснението и традицията да празнуват два пъти идва от руската история. Всъщност 100 години преди Болшевишката революцията руснаците имат друг календар – Юлианския. След революцията Руската съветска република официално приема григорианския календар през 1918 г. – така всички дати се преместват с 13 дни напред като 1 януари всъщност става 14 януари. В резултат на това Новата година се превръща в празник, който се празнува и по двата календара.

Руската православна църква обаче продължава да  използва юлианския календар. Затова Коледа също се мести от 25 декември на 7 януари, като често се празнува и на двете дати.

Как празнуват Нова година руснаците? 

Въпреки настъпилите промени в техния календар, Новата година, която се чества на 31 декември от целия свят, остава официален празник и в Русия. Именно тогава руснаците посрещат идването на новата година с големи празненства, традиционни ястия, фойерверки и поднасяне на подаръци.

14 януари не е официален празник, но въпреки това Старата Нова година е повод за веселие, макар и в по-малък мащаб. Според последните социологически проучвания повече от половината руснаци спазват по някакъв начин и Старата Нова година.

Те я приемат като по-спокойно време след новогодишните празненства, и всеки я прекарва както сам прецени. Някои я възприемат като носталгичен празник, който прекарват с големи семейни кръгове, където ядат и пеят коледни песни. Други виждат в това просто още една причина да излязат и да купонясват с приятелите и колегите си.

Какви са традициите, които се спазват на този ден? 

Народните традиции, като пеенето на коледни песни и гадаенето, поднасяне на традиционни ястия са основните, които се спазват по време на Старата Нова година в Русия. Печенето на кнедли с малки предмети вътре, като копче или конец също е много традиционно. Казва се, че този, който открие предмета, скрит вътре, ще получи късмет през следващата година.

Няколко народни традиции са били неизменна част от празника в миналите времена, а може и и би днес на някои места:

  • Деца и младежи ходят от къща на къща с коледни песни, като искат лакомства, които обикновено са пироги или друга храна. Цялата храна се събира в кошница и се изяжда веднага след събитието.
  • Предсказването на съдбата (Гадание): ритуал, известен като контакт с духове, който има за цел получаване на информация за бъдещето. Той бил задължителен за момичетата, мечтаещи за щастлив брак и любов, и за всички, които искали да знаят какво носи бъдещето. Те хвърляли ботуш (валенок) или друг вид обувка на пътя, а по това накъде сочи предната част на обувката, се смятало, че оттам ще дойде бъдещият съпруг. Това било едно от най-популярните занимания по време на празника.

Само в Русия ли се чества Старата Нова година?

Старата Нова година има специално място в съвременната руска култура, но тя не е единствената страна, която отбелязва повода по някакъв начин.

Много от бившите съветски републики, включително Армения, Беларус, Украйна, Молдова, Грузия и Казахстан, както и източноевропейските страни, където Православната църква е преобладаващата вяра, отбелязват празника – официално или неофициално. 

Освен това части от шотландската галска общност използват деня като начин за празнуване и популяризиране на галската култура. Някои немскоговорящи райони на Швейцария също празнуват Стара Нова година под името Ден на Свети Силвестър.

Комплекс Тракиец и външен басейн със светлини сниман през нощта

Празнува ли се в България?

Старата Нова година не е много известна на българите и те не я припознават като повод за празник. Но ако искате да опознаете тези традиции и да се потопите в магията на Руската Нова година, може да го направите и в България, защото има едно приказно място у нас, което дава тази възможност.

Къде се намира? Отговорът е само на 25 км от Пловдив, на тихо и спокойно място, заобиколено от природа, разполагащо с всички удобства, за да се насладите на почивка… след почивката: “Тракиец” – бутиков комплекс за релакс и езда.

Какво още ви очаква, освен интересни руски традиции и храна? Какво ще кажете за топло джакузи с гледка към забележителните коне, пречистване на токсините от тялото след празниците в парната баня, сауната или за масаж – който ще ви накара да се отпуснете и ще е повод за добър старт на новата година.

Разгледайте предложенията ни за Руската Нова година и направете своята резервация на тел.: +359 889 087 887.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *