Съвременните визуални приказки на Галя Чунтова показва „Възраждане“

Пловдивската галерия „Възраждане“ изпраща 2022 г. и посреща Новата година с Коледната изложба живопис „В търсене на Равноденствие“ на Галя Чунтова. Творбите може да се разгледат на живо в арт салона, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията до 5 януари 2023 г., научи ДУМА от галеристката Краси Алексиева.

„Десет спомена“

„С новата си изложба авторката ни представя поредната серия живописни кадри от необикновения си творчески филм. Като художник Галя Чунтова е толкова многолика и разностранна, че е почти невъзможно да бъде категоризирана. Тя преплита фигуратив със сюрреалистични теми и попарт образност, за да създаде интригуващи и запомнящи се творби. Цветовата й палитра е ярка и колоритна, напомняща на латиноамериканските художници. Картините на Галя са съвременни визуални приказки, но тя не е конвенционалният разказвач. Рисува преживени, измислени или сънувани истории, които противоречат на логиката, но носят емоционалния и смислов заряд на радостта и обичта. Художничката сътворява пъстър ирационален свят, неизменна част от който са крехките хартиени лодки. Скритите послания са там, за да ги разкрие всеки сам.

„Ирония“

Поверията гласят, че на Равноденствие и по Коледа се случват чудеса“, пише Надежда Цветкова.

Галина Чунтова е родена през 1965 г. в София. През 1984 г. завършва ССХУ по приложни изкуства „Свети Лука“ в столицата, а през 1989 г. – Националната художествена академия „Николай Павлович“ като Магистър по изкуствата. Занимава се с рисуване и декорация от 1984 г. От пролетта на 2001-2011 г. работи като сътрудник на списание за интериор и дизайн „Идеален дом“ и като декоратор към списание „Декор“ – издание на „Идеален дом“. Има осъществени десет самостоятелни изложби и множество участия в общи експозиции.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *