Централната минерална баня в Банкя е избрана за „Сграда на публиката“

Специална награда получи Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“

С над 4204 гласа за „Сграда на публиката“ бе избрана Централната минерална баня в Банкя. Царската баня спечели наградата в Националния конкурс „Сграда на годината“. Наградата получи кметът на район „Банкя“ Рангел Марков. Той благодари за реализацията на този инвестиционен проект с голяма заслуга на кмета на София Йорданка Фандъкова. Банята е обявена за недвижима културна ценност и е забележителен представител на архитектурата от началото на ХХ век. При нейната реставрация, започнала през 2018 г. по настояване на кмета Фандъкова, е съхранена оригиналната функция – балнеолечебната, както и оригиналният облик на сградата, на използваните материали и сградни елементи, разкриващи красотата на цялата сграда.


Тази награда е втора за Централната минерална баня в Банкя. Тя получи Голямата награда в четвъртото издание на конкурса “Български архитектурни награди 2022“, организиран от Камарата на архитектите в България (КАБ).
Още една сграда на Столична община получи отличие в конкурса „Сграда на годината“. Специална награда получи Центърът за съвременно изкуство „Топлоцентрала“. Той получи награда в категория „Социална инфраструктура – култура, наука и образование“. Наградата получи зам.-кметът по строителство инж. д-р Ангел Джоргов.
Регионалният център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ е създаден след реконструкция на бившата топлоцентрала на НДК, след инициатива на група артисти от независимия сектор (Сдружение „Топлоцентрала“) и проведен архитектурен конкурс от Столична община.
Победителите в конкурса бяха избрани от над 85 ĸaндидaтypи.
Националният конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп  под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява  с подкрепата на  индустрията, академичните и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България – УАСГ, КСБ, КАБ, КИИП, БААИК.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *