Чакалтая – изгубеният ски курорт(Видео)

Ски курортът Чакалтая е най-високият ски център в света, или по-скоро е бил. Намира се в Боливия, на 5375 метра надморска височина – повече от двата базови лагера на Еверест.

До него се стига по най-високия път в цяла Южна Америка.

Ски центърът е създаден в края на 30те години на миналия век върху ледника Чакалтая. Разполагал е с 1 лифт, няколко писти, ресторант, хотел и хижа.

Интересът към ските бил огромен и до средата на миналия век склоновете на ледника се превърнали в любимото място на заможните боливийци. Благодарение на ските, ледникът Чакалтая, който се намира само на половин час от столицата Ла Пас, се превърнал в целогодишна туристическа дестинация.

През 90те години обаче местните започват да забелязват промяна. Ледникът започнал да се смалява. Правителството на Боливия назначило международен екип от учени, които да изследват ледника, за да разберат какво е бъдещето му.

Експертите стигнали до заключението, че ледникът най-вероятно ще е напълно изчезнал до 2015г.

Прогнозите им обаче се оказват прекалено оптимистични. В началото на 21век ледникът се смалява толкова, че вече не може да бъде използван за ски и Чакалтая спира да функционира. През 2009г. и последното късче от ледника се разтопява.

„Като малък посещавах редовно Чакалтая, играех си в снега с часове, докато ушите ми не започнат да звънят от височината. Хората караха ски и шейни по 8-9 месеца от годината там. Спомням си, че хотелът винаги беше затрупан от сняг, а днес няма и спомен от това“ споделя боливийският адвокат Фелипе Кителсон в интервю за BBC през 2016г.

Днес постройките на Чакалтая седят празни. Няма и следа от оживеното място, което е било в средата на миналия век. Единствено двамата хижари са останали, молейки се ежедневно на боговете на планината снегът да се завърне.

Адолфо и Самуел поддържат „Клуб Андино Боливиано“ вече повече от 35 години. Някога те са работили като инструктори и ските са били целият им живот .Днес те просто поддържат хижата, за да може да се запази историята на един ски курорт, в който вече няма нито сняг, нито туристи, а малцина дори си спомнят за него.

Във видеото долу може да видите откъс от стар репортаж за ските на ледника Чакалтая:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *