Шест века между драмата на две велики жени

Анжела Димчева

Две велики българки си дават среща в интригуващата книга на Неда Антонова „Елегия. Когато баща ти е цар” (ИК „Хермес”). Книгата излезе преди седмица и ще бъде представена за пръв път на 6 декември от 18.00 ч. в София – Книжен център „Гринуич”. За сюжета и вложените послания в текста ще говори д-р Анжела Димчева – поетеса и литературен критик.

Романът е построен на мозаечен принцип – двете героини преплитат съдбата си в хронологията на знакови за историческото ни развитие събития, въпреки че едната живее в 14 век, а другата в 20 век.

Те са възплъщение на идеала. Едната е княгиня от царски род, другата е дъщеря на своето време. И двете имат власт, слава и пари. И на двете душите им са самотни. Те търсят на какво да посветят живота си. Пред едната цялото Търновско царство пада на колене и я изпраща в шатрата на султан Мурад. Другата сама принася живота си в жертва за доброто име на България пред света. Накрая и двете намират любовта – макар и по най-невъзможния начин. А после народът ги изпраща горко оплакани и ги съхранява завинаги в митовете и в спомените си.

Това елегия за властта, саможертвата и самотата! Кера Тамара (дъщеря на цар Иван Александър) подава ръка през времето на Людмила Живкова.