Шест задължителни четива за бизнес лидери

Последните години бяха тежки за бизнес лидерите – пандемия, непредвидима среда, хаотични промени на пазара на труда и какво ли още не.

2022 г. не само не беше различна от гледна точка на количеството предизвикателства, но и даде заявка да се превърне в начало на дълъг период на икономическа несигурност.

В подобни ситуации човек се обръща към писаната мъдрост – книгите.

Затова Fast Company се обръща към различни главни изпълнителни директори, за да ги попита на кои нови бизнес книги са разчитали за насоки и съвети по отношение на работата и развитието си през последната година.

Ето някои от препоръките:

„BURN RATE: LAUNCHING A STARTUP AND LOSING MY MIND“

Мемоарите на Анди Дън са определяни като „честен и суров разказ за изключително тежките лични последици, които стартъпите могат да нанесат на основателите си и техните семейства“. Според коментарите тя е един от примерите, че все повече предприемачи споделят как границите между личната и професионалната им същност често се размиват.

Едновременно с това напомня на създателите на стартъпи за нездравословните и дори опасни моменти при изграждането на един бизнес.

 „MOONSHOT: INSIDE PFIZER’S NINE-MONTH RACE TO MAKE THE IMPOSSIBLE POSSIBLE“

Тази книга, написана от главния изпълнителен директор на Pfizer, е едно от любимите четива за годината за много от интервюираните от Fast Company бизнес лидери. В нея се разказва невероятната история на спринта на компанията да разработи и разпространи ваксината срещу COVID-19 за рекордно кратко време.

В същото време е лична история и пример за бизнес трансформация в реално време.

„THE MAN WHO BROKE CAPITALISM: HOW JACK WELCH GUTTED THE HEARTLAND AND CRUSHED THE SOUL OF CORPORATE AMERICA―AND HOW TO UNDO HIS LEGACY“

Главният изпълнителен директор на Patagonia Райън Гелърт оценява книгата, написана от един от водещите бизнес репортери на The New York Times, като задълбочено изследване на „необходимостта капитализмът да се развие отвъд версията, моделирана от „главния изпълнителен директор на века“ Джак Уелч“.

С оглед на това, че Джак Уелч води американската компания General Electric през две десетилетия на безпрецедентен растеж и трансформация, е интересно какъв пейзаж на капитализма е описан отвъд подобен успех.

Все пак трябва да се има предвид, че през цялата си кариера предприемачът упорито защитава подхода за изключване на по-малко печелившите бизнеси и непродуктивните служители.

„DO HARD THINGS: WHY WE GET RESILIENCE WRONG AND THE SURPRISING SCIENCE OF REAL TOUGHNESS“

Авторът на книгата е Стив Магнес, учен, който тренира олимпийски атлети. В нея той обосновава необходимостта от преодоляване на дискомфорта, обръщане на внимание на тялото и приемане на реалността, за да бъдат постигнати високи и устойчиви резултати.

Основното тук е, че външната провокация изисква „отговор, а не реакция“.

„TAKE BACK YOUR POWER: 10 NEW RULES FOR WOMEN AT WORK“

Главният изпълнителен директор на Winnie Сара Маускопф описва тази книга като „задължително четиво“ както за мъже, така и за жени. „Тя е подкрепена с изследвания, които осветляват реалните пречки, пред които са изправени жените на работното място“, разказва тя пред Fast Company. „Но книгата включва и някои от най-приложимите и реалистични решения за преодоляване на тези препятствия.“

„ESSENTIAL LABOR: MOTHERING AS SOCIAL CHANGE“

Тази книга разглежда „специфичните изисквания, които нашето общество поставя към майките, и които са особено тежки за цветнокожите жени“, казва Адриана Никърсън, съосновател и главен изпълнителен директор на Oula.

Книгата съчетава изследване на науката и културата на бременността и раждането и задава въпроса: Какво би станало, ако признаем, че майчинството е съществена и висококвалифицирана работа, и променим света по съответния начин?

Към тази класация могат да бъдат добавени още десетки и дори стотици заглавия. Със сигурност. Но най-важното в нея е да си припомним, че няма смисъл всеки път да научаваме уроците по най-трудния начин. Особено щом има хора, които са се сблъсквали с тях преди нас и са си направили труда да ги опишат в книги.

Приятно четене!

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *