Шифрин отново пише историята в Световната купа след победа в слалом в Земеринг

Микаела Шифрин написа нова страница в историята на Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като стана първия състезател с 50 победи в една дисциплина със своя триумф в слалома в Земеринг (Австрия). Американката вече държеше рекорда за най-много успеха в една дисциплина, тъй като второто най-добро постижение са 46-те победи на легендарния швед Ингемар Стенмарк в гигантския слалом.За Шифрин днешната победа е общо 80-та в кариерата и тя вече е на само два успеха зад своята сънародничка Линдзи Вон в борбата за второто място във вечната ранглиста в Световната купа. Лидер в тази класация е Стенмарк, който в своята кариера стъпи цели 86 пъти на най-високото стъпало на подиума.

В самото състезание днес Шифрин си осигури голяма преднина още след първия манш, а във втория допусна няколко неточности, но въпреки това спечели с аванс от 0.29 секунди пред своята сънародничка Паула Молцън. Трета на подиума се качи представителката на Германия Лена Дюр, която изостана с 0.34 секунди от Шифрин.

Петра Влъхова и победителката от последните два слалома в Световната купа Уенди Холденър допълниха челната петица. Двете завършиха на съответно 0.76 и 0.90 зад победителката Шифрин.

За американката днешният успех беше трети в рамките на три дни в Земеринг, след като тя триумфира и в двата гигантски слалома, които се проведоха вчера и онзи ден. По този начин за втори път тя печели требъл в австрийския курорт, след като стори това и през декември 2016, когато отново спечели два гигантски слалома и един слалом.

За нея това е шести успех за сезона, а с него тя увеличи своя актив на върха в генералното класиране на 875 точки. Нейният аванс в битката за големия кристален глобус е 369 пункта пред Влъхова, която с четвъртото си място днес изпревари София Годжа, която не участва в състезанието в Земеринг. Италианката има събрани 470 пункта от началото на кампанията.

В класирането в дисциплината слалом с три победи от пет старта Шифрин е начело с 425 точки и аванс 55 спрямо двукратната победителка Холденър. Трета в подреждането с 280 пункта е Влъхова, която все още преследва своята първа победа за сезона.

Добрата новина за словачката е, че следващата спирка на женския керван е хърватската столица Загреб за два слалома на 4 и 5 януари. В миналото Влъхова е демонстрирала завидна форма на „Црвени спуст“ и можем да очаква това да се повтори и следващата седмица.

Снимки: Gettyimages

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *