Милков: РСМ нарушава правата на българите и ценностите на ЕС

Продължават да възникват проблеми с правата на българите в РС Македония. Властите в Скопие не се съобразяват с поетите ангажименти от тяхна страна към България и Европейския съюз.

Това заяви външният министър Николай Милков, предаде репортер на БГНЕС.

Ръководителят на българската дипломация коментира поредицата от инциденти срещу гражданите с българско самосъзнание в РСМ, които са подложени на редица унижения, включително заплахи за живота им.

„Продължават да възникват проблеми, изострят се редица проблеми свързани с правата на хората, които декларират своята българска идентичност в РСМ. Според Буяр Османи това са вторични трусове от големия проблем, който имахме през миналата година и началото на тази година с блокирането на тяхното членство в ЕС. Не съм сигурен, че можем да споделим това виждане – дали са вторични трусове или са трусове, които се засилват“, каза Милков и подчерта: „Става дума за това, че институциите на РСМ не се съобразяват с променената динамика в двустранните отношения и по отношение на ангажиментите поети от РСМ към ЕС и България“.

„Позитивният подход, който се опитваме да прокарваме не се превръща в последователна политика, нито дори в отделни положителни действия, на което и да е друго ведомство”, категоричен е той.

Министър Милков заяви, че македонското МВР продължава с действия, които българските дружества там описват като репресивни.

„Викат се хора на разпити, вместо да се търсят виновните. Нямаме резултат от търсене на виновни и наказани хора, което създава чувство на безнаказаност“, каза той.

По повод на призовката на Люпчо Георгиевски от Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, външният министър заяви, че поддържа непрекъсната връзка с него и неговия адвокат.

По повод на еднодневната си визита миналата седмица в Скопие Милков каза, че е имал разговори с Буяр Османи. „Обединихме се около идеята, че трябва да продължим с нашите опити да създаваме позитивен подход и по-добра динамика в нашите отношения. Един позитивен дневен ред, който да може да осигури и на правителство в Скопие нужното спокойствие за провежданите на исканите от ЕС и България реформи, включително и по отношение на конституционните промени. Това се оказва трудна задача“, подчерта Милков. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *