Meta спря строителството на два нови центъра за данни в Дания

Meta Platforms спря строителството на два нови центъра за данни в Дания, отменяйки договор за 2,4 млрд. крони (342 млн. долара), който подписа през август с изпълнителя Per Aarsleff Holding, пише Bloomberg.

Per Aarsleff е получила известие, че договрът за разширяване на центъра за данни в Одензе е прекратен, обяви датската строителна компания. Компанията майка на Facebook и Instagram потвърди, че е спряла проекта.

Meta управлява два големи центъра за данни в своя кампус в Одензе и е планирано да завърши трети през следващата година. По вече анулирания проект трябваше да има две допълнителни сгради за сървъри, които трябваше да отворят врати до края на 2025 г.

Строителството по разширяването е започнало, като основите, канализацията, кабелите, кантината и паркингът за 1000 автомобила вече са готови.

„Решихме да не продължаваме с планираната експанзия отвъд трите сгради“, коментира говорителят на Meta Петер Мюнстер.

По думите му ходът е част от редица стъпки, одобрени наскоро, за създаване на „по-оптимизирана организация“, както и от преразглеждане на плановете за развитие, за да се увери, че изгражда „ново поколение“ центрове за данни, проектирани да се справят с процесите, свързани с изкуствения интелект.

Datacenter Dynamics първи обяви за плановете на Meta да преразгледа проектите си за изграждане на центрове за данни.

През ноември главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг обяви, че компанията ще съкрати повече от 11 хил. служители след няколко тримесечия с разочароваща печалба и спад на приходите.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *