Oграничават достъпа на най-старите коли в центъра на София

Общинските съветници в София приеха доклада за въвеждането на нискоемисионните зони в центъра, пише Dariknews.bg. Решението бе гласувано с 43 гласа „За“, 12 – „Против“ и един общински съветник се е въздържал.

С него се ограничават най-замърсяващите коли от първи и втори екологичен клас. В първа категория попадат автомобили на дизел на 20 години и на бензин над 30 години.

Центърът на София се разделя на две зони в които ограниченията за влизане ще са в сила за зимния сезон:Зона „Малък ринг“ – между булевардите: „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, „Сливница“ и улица „Опълченска“. От 1-ви декември 2023-а година ще влязат в сила ограниченията за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група. Година по-късно същите ограничения ще важат и за колите от втора екологична група.

 

з

 

Зона „Голям ринг“ – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, се предвижда да има от 1-ви декември 2025-а година, когато ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027-а година – и за тези от втора екологична група.

Ограниченията не засягат хората, които живеят в конкретните зони. Няма да се отнасят и за хората, които са със специални потребности и увреждания. Контролът ще се осъществява с камери за видеонаблюдение.

Въвежда се и забрана за отопление на твърдо гориво в девет района на София. За нея обаче е предвиден тригодишен гратисен период, в който хората ще могат да подменят своите печки на дърва и въглища. Първоначално забраната ще се въведе в районите, в които има достъп до „Топлофикация“ или инфрастуктура за природен газ.

з

Предложението бе отлагано от вече близо година. В крайна сметка съветниците от ГЕРБ-СДС и ДБ постигнаха консенсус по доклада и така той получи подкрепа.

Марката се прилага от десетилетия във всички европейски столици, а целта е да се осигури по-чист въздух, категорични са вносителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *