Sotheby’s ще предложи на търг рядък портрет на султан Сюлейман I

Рядък портрет на османския султан Сюлейман I от 16 в. ще бъде предложен на търг от аукционната къща Sotheby’s в Лондон в края на март.

Сюлейман Великолепни, известен още като Кануни (Законодателят) е най-дълго управлявалият владетел на Османската империя в периода от 1520-1566 г.

Според експертите на Sotheby’s платното, което идва от частна колекция във Франция, е подобно на емблематичния образ на султан Мехмед Фатих, създаден от известния италиански художник Джентиле Белини. Портретът представя султана в началото на 40-те му години, когато той покорява Ирак от Сефевидите на Иран и побеждава флотата на папата и неговите съюзници в битката при Превеза. Авторът й е неизвестен, но тя напомня на други две картини от 16 век, копия на платно, принадлежало на италианския хуманист и историк Паоло Джовио, чиято колекция е наброявала над 400 портрета на известни личности.

Едното от тях е копирано между 1552 и 1568 г. по поръчка на италианския банкер и политик Козимо ди Джовани де Медичи, глава на едноименната фамилия, управлявала Флоренция. Картината сега е изложена в Коридора Вазари на галерия Уфици.

Другият портрет е прерисуван в периода 1578-1599 г. за императора на Свещената Римска империя ерцхерцог Фердинанд II Австрийски от Хабсбургската династия, който е коронясан през 1619 г. и царува до 1637 г. Той е изложен в Kunsthistorisches Museum във Виена.

Единственият друг известен портрет на султан Сюлейман  I е бил част от колекцията на Galerie des Illustres, събирана в периода 1617-1638 г. от ковчежника Пол Ардие на френския владетел Анри IV,  от края на 16 век, в Galerie des Illustres, която той събра между 1617 и 1638 г. в Шато дьо Борегард, близо до Блоа, централна Франция.

Картината, която Sotheby’s ще предложи, открехва вратата към сложните взаимоотношения и войни между Венеция и Османската империя. Според експертите й, потретът улавя образа на султана така, както го описват членовете на венецианска делегация в Истанбул през 1534 г.

Търгът идва две години след като Sotheby’s продаде на търг набор от исторически произведения на изкуството, свързани с Османската империя, включително друг портрет на султан Сюлейман Великолепни, смятан за дело на един от учениците на Джентиле Белини. Той е част от проекта „Изкуствата на ислямския свят и Индия” на Лондонската аукционна къща, който включва продажбата на килими от коприна и кадифе от „забележителната колекция на Едгар Винсент, 1-ви виконт д’Абернън“, и други изящни предмети.

Началната цена на картината е 83 000 долара, но според къщата тя ще бъде продадена за двойно повече.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *