Археолози откриха изгубен храм на Посейдон в Гърция

Екип от европейски археолози, воден от учените от Австрийския институт по археология, откри изгубен храм на гръцкия бог на морето Посейдон.

Разкопките, които се намират близо до гръцкото село Самико, са надвиснали на хълм над морето. Именно за това място, намиращо се в западната част на полуостров Пелопонес, на йонийския бряг, има доказателства, че неколкократно е било удряно от цунамита през древността.

Според учените поради тази причина храмът е от особено значение, тъй като е построен на място, където има историческа концентрация на метеорологически явления, свързани с морето, с цел да бъде омилостивен Посейдон.

Освен това археолозите смятат, че това е светилището, описано в творбите на гръцкия историк Страбон преди две хилядолетия.

Първите следи от религиозния комплекс са открити през 2021г. от д-р Денис Уилкен от Университета в Кийл, а през следващата година учените успяват да разкрият целите основи на светилището, чието местоположение и форма напълно кореспондират с описанието на Страбон.

„Данните ни показват, че в античността, при силно вълнение, водите на откритото Йонийско море са достигали точно до възвишението, на което се намира храмът, създавайки лагуни, които са били отделени от морето“ сподели Андреас Волт от Университета в Майнц.

Научният екип все още провежда изследвания, които ще покажат от кога датира храмът.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *