Астероид премина през земната атмосфера

Астероидът BU 2023 тази нощ премина през земната атмосфера.

Около 2.30 през нощта българско време космическият камък, с размерите на микробус, е преминал на 3600 километра от повърхността на Земята при Южна Америка – разстояние, което е по-малко от орбита сателитите. Скоростта му е била 540 километра в минута.

Въпреки това от НАСА уверяват, че BU 2023, който е с диаметър между 4 и 8 метра, никога не е представлявал заплаха за Земята. Дори и траекторията му да бе насочена за директен сблъсък с планетата ни, то той би се разпаднал при навлизане по-навътре в атмосфера, което би създало светлинно шоу и нищо повече.

За сравнение Челябинският метеорит, който през 2013г. навлезе в земната атмосфера с траектория за сблъсък и създаде взривна вълна, която нанесе сериозни щети на няколко населени места и рани хора, е бил с диаметър поне 20 метра.

От НАСА обаче добавиха, че след съприкосновението с земната гравитация и последвалото забавяне, слънчевата орбита на астероид BU 2023 се е променила от кръговидна на елипсовидна.

„Преди срещата със Земята астероидът е правеше едно завъртане около Слънцето за 359 дни в кръговидна орбита. След срещата орбитата вече е по-елипсовидна, отнемайки 425 дни за пълен кръг около Слънцето“ коментира пред BBC говорител от НАСА.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *