Войниците предприемачи, които научиха Америка да кара ски

В днешно време ски курортът Вейл в щата Колорадо е сред най-известните в света. Той е обичан от туристите както заради природата на Скалистите планини, така и заради големия брой писти (близо 200).
Преди няколко десетилетия обаче Вейл е различно място. И именно тук започва да се популяризира ски-спортът благодарение на няколко мъже, воювали по фронтовете на Втората световна война, пише BBC.
Всичко започва през 1938 г. Опитният скиор, също ветеран, но от Първата световна война Чарлс Дол организира Националния ски патрул в САЩ.
Идеята на тази служба е да помага при спешни случаи на закъсали в планините туристи като членовете ѝ се придвижват със ски. По онова време няма и много други начини, тъй като техниката е неразвита, а планините – труднодостъпни.
Година по-късно Дол следи с интерес нахлуването на съветските войски във Финландия. Този конфликт ще остане в историята най-вече с унизителното поражение, което претърпява Червената армия. Финландците са далеч по—малобройни, но явно сталинското командване не държи сметка нито за способностите им, нито за решимостта им да се бият. С умела тактика и внезапни нападения финландците разбиват съветските войски в продължение на почти половин година. Едно от ключовите им преимущества е мобилността. Голяма част от финските войници са обучени да карат ски и ги използват умело при нападенията.
По онова време сред живеещите в северните части на САЩ има опасения, че нацистите, чиято армия вече гази Европа, може да се опитат да проникнат през Канада. Воден от това опасение, Дол започва да лобира пред Конгреса за създаването на специална бойна единица, която да се сражава в сурови планински условия. На администрацията във Вашингтон ѝ отнема доста време да вземе решение, но в крайна сметка през 1943 г. е създадена Десета планинска дивизия, тогава единствената за такъв тип терен.
Военното министерство наема като треньори членовете на ски патрула. 
За членове на новата дивизия се търсят „необикновени войници“ като например бивши шампиони по ски, защото ключовото в нейната дейност е мобилността в планински условия. Обучението им се извършва в база на петдесетина километра от бъдещия ски куророт Вейл. Мъжете тренират рискови спускания и каляват издръжливостта си с дълги преходи през заснежени терени.
През 1945 г. дивизията участва в планинските боеве в Италия и се представя учудващо добре, макар че командването няма особени надежди и песимистично предвижда загуба на около 90% от личния състав при реални бойни действия.

Отрядът играе много важна роля в битката срещу нацистките сили в Италия / Източник: Vail Resorts
При преходите в италианските планини не загива нито един войник, жертвите са само в сражения. Те умело използват ските си за преходи и макар че немците са барикадирани в различни укрепления американските войници се справят със задачата. Със способността си да се придвижват бързо и със сериозната си подготовка, войниците от Десета дивизия се оказват незаменим помощник на пехотата.
След края на войната много от служилите в дивизията се установяват във или близо до ски курортите в САЩ.
Сред тях е Питър Сиберт, записал се в Десета едва 18-годишен през 1943 г. Той е ранен в боя и лекарската прогноза е, че никога вече няма да проходи. Случва се точно обратното като след войната той дори работи като учител по ски. През 1957 г. след един преход, който му се сторил като перфектния маршрут за ски, Сиберт решава да купи земя, за да развива ски курорт. Нарича го Вейл.
За разлика от други популярни за зимен туризъм места в САЩ, във Вейл няма дори един свестен път. Градчето не е било популярно преди това и съответно в развитието му се инвестира малко.
Сиберт обаче не се отказва. Няколко години по-късно за него започва да работи и друг ветеран от дивизията – Улиям Браун, сражавал се в Италия и награждаван с един от най-високите военни ордени на САЩ. През 1970 г. той монтира първата машина за сняг във Вейл. Градчето започва полека да се развива, а в един момент се оказва, че почти няма бизнес, който да не е собственост на ветеран от Десета планинска дивизия – независимо дали ще е бар, магазин за ски аксесоари или нещо друго.

Днес Вейл продължава да почита миналото си от Втората световна война с Legacy Weekends, статуи и писти, кръстени на дивизията / Източник: Vail Resorts
Голяма част от някогашните войници от Десета дивизия са отговорни за популярността на ски спорта в САЩ.
Наученото в армията очевидно не се забравя лесно, а и много от тях виждат възможности за кариера в областта. Така ветераните се появяват не само във Вейл, но и в много други ски курорти в САЩ.
Един от тях, Клиф Тайлър, проектира по-късите ски, давани на начинаещи за по-лесни тренировки. Друг ветеран пък е сред основателите на компания, произвеждаща ски оборудване. Твърди се, че раниците и другите аксесоари са базирани в голям степен на войнипките. Ветеран от Десета дивизия е сред основателите и на Nike.
В наши дни Вейл е един от най-добре развитите ски курорти. Посещаван е от хиляди хора годишно, макар близкото градче да си остава малко по размери. Освен това мястото е неизменно свързано с Десета планинска дивизия. Макар че през 80-те години на миналия век тази военна част е преместена, а след това се бие и в Афганистан, за неин дом се считат именно Скалистите планини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *