Въртенето на земното ядро се забавя, да очакваме ли Апокалипсис?

Ако за даден човек се каже, че е здраво стъпил на земята, то обикновено се има предвид, че той е разумен и стабилен – личност, на която може да се разчита да даде внимателно и обмислено мнение.
Самото значение на термина, разбира се, идва от представата за твърдостта и стабилността на земята под краката ни.

CNN обаче посочва, че неотдавнашни новини обрисуват различна картина за това, което всъщност се се случва под краката ни, обрисувайки картина, в която ядрото на Земята прави някои много изненадващи и неочаквани неща.

Според скорошна статия, публикувана в списание Nature Geoscience, земното ядро е променило начина си на движение. В резултат на тази научна публикация се появиха и много спекулативни твърдения, че земното ядро е спряло да се върти, което всъщност е подвеждащо тълкуване, тъй като то не спира в буквалния смисъл на думата, а се променя, акцентират от CNN.
Земята не е твърда и монолитна топка, а се състои от няколко слоя. Тя има вътрешно ядро, което е твърда сфера с размерите на планетата Марс. Около него се намира външното ядро, което е изградено от течна скала. Следващият слой е мантията, а накрая е кората, която е най-външният слой и мястото, където живеем ние, хората.

Ако Земята беше твърда топка, всеки от тези слоеве щеше да се върти в синхрон с останалите. Но поради многослойната структура на нашата планета, е възможно ядрото на Земята да се върти с малко по-различна скорост от повърхността и другите слоеве. Такива доказателства има от 90-те години на ХХ век, когато изследователите използват геоложки данни, получени през предходните няколко десетилетия, за да докажат, че ядрото на Земята се върти малко по-бързо от останалата част на планетата. Разликата е незначителна – с около 1° на година по-бързо.

В последното проучване, публикувано в Nature Geoscience, учените установяват, че въртенето на ядрото се забавя. То не спира да се върти, но вече го прави със същата скорост като тази на земната кора. Нещо повече, изглежда, че то може да се забави още, така че в крайна сметка да започне да се върти малко по-бавно от Земята. Това е интересно от научна гледна точка, но не е толкова драматично, колкото се предполагаше в заглавията на много медии, посочват още от CNN.
Изследователите и преди са наблюдавали тази периодична промяна в скоростта на въртене на земното ядро и все още спорят за нейната честота. Някои предполагат 70-годишен цикъл, а други – много по-кратък.
За геолозите това е интересен материал. Радиусът на Земята е малко повече от 6 400 километра, а най-дълбокият кладенец, който някой някога е копал, е с дълбочина малко над 12 км. В същото време кората под континентите на Земята може достига около 65 км. Затова изясняването на структурата на планетата изисква косвени методи, включващи изучаване на това колко бързо вълните от земетресенията преминават през нея или изучаване на богатата съкровищница от данни за това как звукът от ядрени взривове го прави. Но с малки изключения, ядрените опити бяха прекратени в средата на 90-те години на миналия век, припомня CNN.
Като оставим настрана спекулативните заглавия за Апокалипсис, това неотдавнашно проучване потвърждава по-ранни резултати, показващи, че въртенето на вътрешното ядро се променя с времето, и помага на геолозите, които се опитват да разберат механизма, по който се случват тези промени. Това, което интересува специалистите, е взаимодействието между гравитационните и магнитните сили на Земята, които ускоряват и забавят въртенето на ядрото.
Тук обаче има и нещо много по-важно. Проучването доказва, че учените са в състояние да направят изключително точни измервания на това, което се случва под повърхността на Земята. Което е много важно, тъй като тези процеси могат да имат огромни последици върху цялото човечество.
Пример за това е супервулкана, който „спи” под Националния парк Йелоустоун в САЩ. На всеки около половин милион години паркът се превръща във вулкан, който изхвърля в атмосферата огромни количества пепел. Но въпреки че някои учени се притесняваха, че супервулканът Йелоустоун трябва да изригне отново скоро, последните проучвания разсеяха тези опасения. С оглед на мащабите на щетите, които би нанесло едно такова изригване обаче, е наложително геолозите да имат инструменти, за да следят ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *