В понеделник БСП връща неизпълнен третия мандат на президента

БСП ще върне неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев в понеделник.

„Проведохме съвместно заседание на ИБ, и ПГ на БСП. Получихме третия мандат и се отнасяме изключително отговорно към тази задача. Изведохме най-важните приоритети за България и за българския народ в тези кризи в четири точки. Това са приоритети, които съществуват в програмите и в намеренията на всички партии. Тоест, търсихме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя“.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на извънреден брифинг в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Търсихме решения за излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече от политическата криза. Подходихме различно, поканихме всички лидери на парламентарно представени партии на разговор. Някои от тях се отзоваха, други не – това е техен избор макар да поражда много въпроси.

Обсъдихме днешните проведени разговори, обсъдихме нашите стъпки оттук нататък, и решихме: връщаме третия мандат в понеделник на президента.

Оставаме отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ с всички.

На въпрос кой ще носи отговорност за липсата на правителство в рамките на 48-то НС, Нинова коментира, че това ще се види от гласа на българския народ на предстоящите избори.

Внушението, че за това би бил виновен третия мандатоносител, който и да е той, е манипулация. Отговорността е преди всичко на първия, на втория, – и на третия, разбира се, – но след като първият не успява, и вторият не успява, едва ли третият трябва да я носи.

Относно коментарите за евентуална коалиция БСП-ГЕРБ Нинова коментира: „Ние съзряхме такава между ПП и ГЕРБ, и я нарекохме „коалиция на войната“, защото гласуваха износ на оръжия за Украйна, нови самолети, удължаване на Бюджета за догодина.“

Не приемаме етикети, гледайте и съдете за нас по действията, а не по внушенията, призова още лидерът на БСП.

Решението на ГЕРБ да не подкрепи правителство на БСП си е тяхна мярка, не се месим в него.

Ние връщаме на президента мандата, в неговите правомощия и отговорности е да задържи работата на парламента толкова, колкото прецени, добави Нинова.

Ние направихме всичко, което се очаква от нас и което сме декларирали – диалог и съгласие по тези 4 важни за всички точки, завърши лидерът на БСП./БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *