В разследването Nexo има и защитен свидетел

По разследването Nexo вече има и защитен свидетел, съобщи в студиото на БНТ в интервю на живо главният прокурор Иван Гешев. Защитеният свидетел се притеснява и за сигурността си, заяви още той.

Коста Кънчев и Антони Тренчев са обявени за издирванеще бъдат обявени и в Интерпол. Те могат да си позволят да са на приятни и топли дестинации по целия свят, заяви Иван Гешев, намеквайки отново за сериозните им финансови възможности. Иронично преди това главният прокурор коментира, че от разследването може да се направи извод, че конвенционалните валути не са в миналото, тъй като са установени сметки с преводи от крипто именно в конвенционална валута. Освен това са и съмнителните преводи, които водят към „Хамас“ и руски борси.

Споразумението в САЩ, сключено от Nexo, няма нищо общо с разследването за данъчни престъпления у нас и Европа. „Не знам защо у нас споразумението е нещо лошо, а в САЩ е нещо добро„, коментира Гешев и посочи, че българската прокуратура, освен поздравлението, е „уведомила САЩ с информация за разследването на у нас“. Той сравни ситуацията с „глоба за пресичане на червено, което не означава, че ще престанат да те разследват за извършено убийство„. В този смисъл разследването у нас продължава, няма общо с констатациите в САЩ, а българските власти работят в тясно сътрудничество със службите във Великобритания.

Това е мащабно разследване, което ще отнеме време, предупреди главния прокурор и сравни разследването и за Nexo с това за Барселона, че и двете имат международен елемент, за което българските власти се нуждаят от съдействието на международните партньори, за да завършат разследването у нас, което е за пране на пари.

Гешев отново увери, че акцията Nexo не е избрана като време спрямо политическата ситуация, а това е заявил и самият държавен глава Румен Радев.

В последните две години когато и да се предприеме нещо, все не му е времето – или е преди изборите, или е на връчване на мандати, коментира Гешев. Той е убеден, че прокурорите ще повдигнат обвинение на който и да е, стига да има доказателства. „В никоя демократична страна политиците не посочват кой и кога да бъде обвинен. Ако има доказателства, едно лице ще бъде привлечено, ако няма – няма“, каза главният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос за приликите между разследването на финансите зад къщата в Барселона и Nexo Гешев обясни, че и в двете разследвания част от проверките са за пране на пари. „Но от едната страна има една къща, а от другата – 95 млрд. лв.“, каза Гешев. Той не омаловажавал, а само правел аналог.

Иначе самият Гешев заяви, че като чуе думите „кюлчета“ и „Барселона“ отговаря по рефлекс, че не е наблюдаващ прокурор и не е наясно с развитието на разследванията. Въпреки това главният прокурор обяви, че разследванията са към края си и предстои да приключат в рамките на следващите седмици до месец.

От думите на Гешев се разбра, че по двете разследвани са чакани отговори от Кипър (б.р. вероятно за къщата в Барселона) и една банка в ЕС и вече са получени. От коментара на Гешев не станаха ясни повече детайли за банката от ЕС.

Българската прокуратура и българските магистрати спазват законите до буква и точка, убеден е Гешев.

На въпрос за изказаната вчера критика от страна на американския посланик у нас Херо Мустафа, че при наложени санкции по глобалния закон Магнитски у нас няма нито едно разследване, Иван Гешев обяви това за фалшива новина. „Съмнявам се, че госпожа Мустафа го е казала, но не мога да коментирам думи на политическо лице“, посочи още Гешев. Той посочи, че „Магнитски“ санкция с административен характер и няма юридическа и правна стойност не само у нас, но и според европейското законодателство. Българската прокуратура да предприеме действия на база на тези санкции би било нарушение на собственото, а и на европейското законодателство.

 

 

 

 

 

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *