В Челопеч дават старт на нов културен проект

Предстои поредната инициатива на кмета на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков и неговия екип. Дейността им обхваща икономика, образование, спорт, култура, социални придобивки за хората.

Към многобройните традиционни събития, радващи обществеността тук, се прибавя новият проект „Изкуство без граници“ – Арт срещи Челопеч, инициатива по идея Арт пространство „Стилисимо“.

Кулминацията на „Изкуство без граници“ ще бъде в периода 5-12 юни 2023 г. на сцената в парк „Корминеш“ и в други пространства в Челопеч, като акцентите са в следните жанрове: литература, музика, театър и кино, изобразително изкуство, фотография. Срещите с именити творци и млади автори, майсторски класове, рецитали, представления и концерти ще се провеждат на открито, защото всеки творец има нужда да поеме от магията на природната красота – богатство на този район.

Дотогава обаче в Община Челопеч са предвидени Арт срещи, на които символ ще бъде мотото „Дървото на надеждата“. Първата от тях е на 18 януари 2023 г. от 18.00 ч., когато гости на събитието ще бъдат поетът Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, и Анжела Димчева – поетеса и литературен критик.

Програмата е интересна, а със свои изпълнения ще се включат: музикантът Борислав Мирчев, ВГ „Средногорски звън“ и ВГ Джуниър „Средногорски звън“, поетите и писателите Боян Ангелов, Анжела Димчева, Мариана Добрева – ще чуем стихове от новата ѝ книга „Ноти в косите“, Иглика Дионисиева, Виолета Овчарова. Ще бъде представен сборникът със средногорски песни на Лукан Савов и сатиричното творчеството на Никола Берберов от книгата „И плаках, и се смях“. Участниците и публиката ще си спомнят за един от почетните гражданин на Челопеч – писателя Харалампи Харалампиев, който ни напусна през 2013 г. Ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“  ще изпълнят рецитал по негови стихове.

Акцент в програмата ще бъде специално написаното есе от Боян Ангелов „Дървото на надеждата“.

Финал на първата Арт среща ще постави Детелина Барева с презентации на хижа „Мургана“, учебни заведения на територията на Община Челопеч, готов проект за велоалея, предстоящо разширяване на СК „Хармония“ и изграждане на плувен басейн.

Поредицата от културни събития ще продължи през следващите месеци с участието на шампионката по художествена гимнастика Боряна Калейн, която е съавтор илюстратор в книгите „Мечта за триумф“ и „Ноти в косите“.

Ще бъде учредена и годишна награда за цялостно творчество –  плакет „Дървото на надеждата“.